SEC отхвърли последното за биткойн ETF

Американската комисия за ценни книжа и борси (SEC – Securities Exchange Commission) отхвърли последния опит за създаване на биткойн фонд (ETF – Exchange Traded Fund).

SEC обяви в сряда, че предложението на ETF, подадено от Bitwise Asset Management съвместно с NYSE Arca, не отговаря на законовите изисквания за предотвратяване на пазарни манипулации или други незаконни дейности. SEC прехвърли тежестта на своето решение върху NYSE Arca, а не на самото предложение от Bitwise Asset Management.

Към днешна дата SEC отхвърли всички биткойн предложения за ETF, като се позова на възможни пазарни манипулации и опасения от измамни дейности.

Становището на комисията е следното:

„Комисията не одобрява тази предложена промяна на правилата. Както беше обсъдено по-долу, NYSE Arca не е спазила отговорността си, съгласно Закона за борсата и Правилата на Комисията, за да демонстрира, че нейното предложение е в съответствие с изискванията на Закона за борсата, раздел 6, буква б, точка 5, и по-специално изискването, че правилата на националната борса за ценни книжа да бъдат „предназначени да предотвратяват измамни и манипулативни действия и практики“. “

Bitwise Asset Management за първи път подаде предложението си за ETF, подкрепено от NYSE Arca, през януари 2019 г., като стартира последния си опит да предложи на клиентите на дребно регулиран биткойн продукт. Компанията се стреми да бъде първата фирма, която да въведе ETF в САЩ, заедно с конкурента VanEck, който подаде подобно предложение през януари, съвместно със SolidX и Cboe BZX.

VanEck изтегли своето предложение миналия месец.

Bitwise Asset Management се опита да увери регулатора, че проблемите, свързани с манипулиране на пазара и измамна дейност, могат да бъдат разгледани допълнително, публикувайки редица доклади за това, което компанията смята като „истинския“ биткойн пазар и показвайки, че пазарната активност е тясно свързана с регулираните биткойн фючърсни пазари.

С отхвърлянето в сряда на това предложение, SEC разполага само с едно подобно ETF биткойн предложение, което понастоящем се разглежда. То е подадено от Wilshire Phoenix и NYSE Arca.

Hodl.bg © 2021. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.