Криптовалутата Libra

Криптовалутата Libra на Facebook потенциално може да реши някои от проблемите на международния пазар на разплащания. Все пак, един от ръководителите на Европейската централна банка отбелязва, че това може да създаде други трудности, които ще изискват по-креативно мислене от страна на регулаторите.

Създаването на Libra е предизвикателство за централните банки

В сряда членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кюре направи изказване пред Федералния парламент на Германия – Бундестага. В него финансовият специалист подчертава, че създаването на Libra е предизвикателство за централните банки и политиците на Стария континент, което несъмнено трябва да се превърне в предупреждение за тях. Според Беноа Кюре, финансовите институции и ръководните лица в Европа трябва да отговорят на тези предизвикателства.

Той добави, че стабилните валути и по-специално криптовалутата на Facebook- Libra, могат да улеснят участието на 1,7 милиарда души в глобалната финансова мрежа. В момента тази огромна потребителска маса няма достъп до световната разплащателна система. С навлизането на стабилните валути и Libra, трансграничните транзакции могат да станат по-евтини, по-бързи и по-прозрачни.

С по-добрия достъп до международните разплащания на дребно и тяхното по-голямо улеснение, те биха могли да отстранят два основни недостатъка в настоящата структура на пазара.

Libra се подкрепя от консорциум, като водеща роля в него заема Facebook. Според европейският банкер Кюре, виртуалната валута ще бъде свързана с огромна съществуваща потребителска база, което ще й даде „наистина глобален отпечатък“. Финансовият специалист председателства Комисията по плащания и пазарна инфраструктура в Банката за международни разплащания. Той е и ръководител на Комисията за стабилните валути към Г7.

Стабилните валути могат да бъдат използвани за пране на пари

Банковият ръководител от ЕЦБ изрази редица опасения относно стабилните валути. Той не скрива, че те могат да бъдат използвани за пране на пари и финансиране на тероризма. Кюре отбелязва възможността за защита на потребителите, по-голямата сигурност на данните, по-добрата стабилност на мрежата, конкуренцията, както и данъчното облагане.

Той добавя, че този тип валути могат да имат сериозни последици за паричната политика и финансовата стабилност, тъй като те са в състояние да окажат влияние върху предлагането на пари извън нормалните канали. От друга страна, проблеми с прогнозния фиксиран курс или загубата на доверие биха довели до възникването на системни трудности.

„Възможно е да има риск от нарушаване на паричния суверенитет на страните“, обобщава Кюре в писмен коментар.

Макар и да вярва, че може да се направи много за регулиране на новите продукти в съществуващите политически рамки, според него са необходими съвсем нови подходи. Кюре допълва, че правилата трябва да се прилагат с „постоянни международни способи“, което предполага степен на координация между институциите в световен мащаб.

В коментарите си той отбелязва, че групата на Г-7 за стабилните валути ще предложи своите препоръки по време на срещата на МВФ и Световната банка, която ще се проведе между 14-20 октомври.

Неговите коментари идват в момент, в който създаването на криптовалутата Libra не се приема твърде враждебно в някои райони на света, особено в Европа и Китай. Мнението на Кюре е в съответствие с предишните изявления на европейския банков специалист, което показва, че се постига консенсус за криптовалутата. Това е свързано с по-балансиран подход към появяването на Libra, но и по-строг надзор на целия сектор на стабилните валути.

Hodl.bg © 2021. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.