Биткойн Кеш

На 1 август 2017 г. протоколът биткойн преживява „твърда вилица“ (hard fork), която разделя мрежата на две, и така се заражда биткойн кеш.

Група от участници в системата на BTC, недоволни от липсата на прогрес по дебата за скалиране на биткойн и решението да се продължи с т. нар. „сегрегиран свидетел“( Segregated Witness – което би увеличило капацитета на блока, но не и неговият размер, преструктурирайки начина за съхранение на данните от транзакциите), разработва алтернативен биткойн с различни характеристики. Новата версия е наречена биткойн кеш и увеличава размера на блока от 1MB на 8MB.

Новият алтернативен протокол

Новият протокол също така изключва Segregated Witness, който според някои е само временна корекция на проблема с мащабирането на BTC. Мнозина потребители също се притесняват, че мрежите от втория слой, които SegWit е активирал, ще отклонят обема на транзакциите от основната мрежа и ще намалят значението на биткойн.

Допълнителна разлика в новия протокол е механизмът за коригиране на трудността. За да поддържа сравнително равномерен поток от блокове, биткойн кеш коригира коефициента на трудност на хеш-пъзела (или нонс – съкращение от „number used once“, което е число, генериращо хеш в рамките на посочените параметри) на всеки 2016 блока. При новия протокол настройката на трудността е много по-гъвкава. Тя се коригира на всеки 600 секунди според размера на изчислителната мощност в мрежата.

Това дава на протокола изключително голям шанс за неговото по-нататъшно съществуване. Ако миньорите не копаят койни, той губи значението си. При значително по-високата цена на биткойн, в сравнение с биткойн кеш, новата криптовалута би била доходна за добив, само ако този процес е по-лесен. С други думи стойността на койна може да е по-ниска, но един копач успешно ще обработва блокове по-често и ще събира повече BCH като награда.

Търгуване с Bitcoin Cash

BCH може да се търгува на голям брой световноизвестни борси за криптовалута.

След първоначално объркване повечето от тях започват да използват символа BCH пред алтернативния BCC, при който също има недоразумения, заради неговото обозначаване на текущите разновидности на BTC – Bitcoincash Classic и BitConnect.

По-голямата част от търговията с BCH идва от сделки с биткойни, като обемът на щатския долар и тетер (UDST) също е значителен. Значителна част от търсенето на Bitcoin Cash от потребители с фиатните валути идва от клиенти, използващи щатски долари и южнокорейски вон. Към 19 юни 2020 г. пазарната капитализация на BCH е 4,31 милиарда долара.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.