Снимка: Tim Evans от Unsplash

Над 60% от общия брой биткойни в обращение е държан във виртуалните портфейли в продължение на повече от година, подчертавайки търсене му сред инвеститори.

Такова беше заключението на крипто анализатора Rhythm, който публикува статистически данни на 2 декември за активността на биткойн мрежата.

Инвеститорите в BTC отбягват риска и краткосрочните печалби

От приблизително 18,08 милиона биткойни в обращение, 11,58 милиона или 64% от снабдяването, стоят в едни и същи дигитални портфейли от 2018 г.

Цифрата е поразителна, тъй като през това време съотношението BTC/USD се повиши от 3100 долара през декември миналата година до най-високата си стойност през 2019г. от 13800 долара, което стана само шест месеца по-късно.

Впоследствие пазарите тръгнаха надолу, губейки 52% от върховите си нива, за да достигнат по-ниската цена от 6500$ на 25 ноември.

Според данните през последните години рязко се е увеличило количеството на неизползваните BTC, като процент от общите биткойни в обращение. Тенденцията остава непроменена по време както на бичите, така и на мечите пазари. Това сигнализира за желанието на инвеститорите да спестят, а не да харчат независимо от рентабилността.

Манталитетът на „твърдите пари“

Такава черта отговаря на характеристиките на биткойн като твърди пари: валута с фиксиран график за предлагане и емисия, които нито една централна институция не може да манипулира.

Както Cointelegraph неотдавна отбеляза, привържениците на криптовалутата отдавна различават характеристиките на BTC и тези на т.нар. „лесни пари“, като фиатната валута например.

Една валута, чието предлагане може да се манипулира, отговаря на икономическа система, стимулираща разходите и заемите. Същевременно това обезкуражава спестяването. Както Сайфедийн Амоус обобщава в популярната си книга „Стандартът на биткойн“, в такава система потребителите изпитват желание да похарчат по-бързо парите си, защото те губят от стойността си в дългосрочен план, в резултат от намесите на правителството и централната банка.

За разлика от това това, използващите биткойн продължават да проявяват така нареченото икономическо дългосрочно времево предпочитание, спестявайки за в бъдеще. Те разбират, че е по-изгодно да правят това, отколкото да пазаруват колкото е възможно по-скоро и в по-големи количества.

Hodl.bg © 2021. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.