Търговия с криптовалути

Светът на криптовалутите може да изглежда невероятно объркващ за новаците в тази търговия. Много добре знаем, че всяко начало е трудно. Дори опитните крипто трейдъри правят грешки от време на време. Успешната търговия с криптовалути се състои в това да бъдете подготвени, преди да направите каквото и да било. Можем да ви дадем ценни съвети именно в тази насока. Предоставяме ви ключовите моменти, които трябва да знаете, преди да търгувате с криптовалута.

Направете собствени проучвания

DYOR (Do Your Own Research) е доста често срещано понятие в крипто общността. Терминът е доста обяснителен, но служи за напомняне винаги да проучвате койните, преди да купувате или да започнете да търгувате с тях.

За тази цел в Интернет пространството има предостатъчна информация. Като се започне от специализираните форуми за криптовалути в Reddit, наречени subreddits, до форуми в Youtube, Quora, Twitter и BitcoinTalk. В тях винаги ще научавате нова и полезна информация. Търговията с криптовалути е лично решение, но се уверете, че знаете достатъчно и имате подходящи ръководства за тази цел.

Някои платформи за търговия като eToro имат цели секции за обучение, които включват видеа, уебминари и други инструменти, чрез които можете да започнете своето проучване.

Инвестирайте толкова, колкото сте готови да загубите

Този фактор е изключително важен. Никога не инвестирайте повече пари, отколкото сте готови да загубите. Всичко останало може да ви струва много средства, време и нерви. Вземането на допълнителни заеми, увеличаването на кредитния баланс на банковите ви карти или дори търговия извън рамките на това, с което сте свикнали и можете да си позволите, е изключително лоша идея.

Затова винаги инвестирайте това, което сте готови да загубите. Търговията с криптовалути е рискова, независимо колко добре сте ги проучили. Винаги бъдете готови за негативни резултати.

Hodl

Бихме казали, че 99% от успешните крипто инвеститори и търговци са привърженици на задържането на придобитите активи (т. нар. Hodl – игра на думи от „hold“). Това означава да не продавате своите койни и осребрявате своите активи, дори когато пазарът бележи големи спадове. Задържането на крипто активите осигурява много по-добри резултати в дългосрочен план.

Помислете само за онези недалновидни търговци, които продадоха своите биткойни точно преди цената да достигне до най-високите си стойности през декември 2017 г. В това отношение ходлърите много добре осъзнават силата си. По-скоро изчакайте мечите пазари и бъдете достатъчно информирани, преди да вземете своето решение за продажба на дигиталните си активи.

Диверсифицирайте портфолиото си

Има една популярна поговорка, която гласи: „Не слагайте всичките яйца в една кошница.“ Тя важи и за крипто бизнеса. Когато започнете своите първи стъпки в нея, важно е да проучите повече от една криптовалута, с която искате да търгувате. Не се нагърбвайте с прекалено много сделки, но по-добре заложете своите средства на няколко койни. Най-вероятно ще имате по-голям успех, търгувайки с две или три криптовалути, вместо с една. Разбира се, Bitcoin (BTC), Ripple (XRP) и Ethereum (ETH), са наистина фантастичен избор, но също така направете някои проучвания и се информирайте за други алткойни, които могат да ви бъдат от полза.

Инвестирането на всичките ви пари в една сделка, в крайна сметка може да доведе до загубата им. Ако стойността на една криптовалута се срине, по-добре диверсифицирайте своите сделки в няколко койни, смекчавайки евентуалните си загуби.

Преодолейте своя страх, несигурност и съмнение (FUD)

Едно от най-важните неща, при търговията с криптовалута, е как да преодолеете FUD (Fear, Uncertainty, Doubt). Тази абревиатура означава „страх, несигурност и съмнение“, които са решаващи фактори и определят дали крипто търговецът ще бъде успешен или не.

Това зависи само от вас. Преодоляването на FUD може да се превърне във вашата лична победа. В този случай трябва да се доверявате на вътрешното си усещане и знания, а не на странични фактори. Не се поддавайте на страх и винаги правете собствени проучвания (DYOR), преди да предприемете някакви действия.

Инструменти за търговия

След като прочетете тези съвети, отнасящи се за търговията с криптовалута, действайте разумно. 5-те ключови неща в блокчейн бизнеса, които трябва да запомните са: FUD, HODL, диверсификация, DYOR и инвестиране само на това, което можете да загубите. Освен всичко това, не забравяйте винаги да слушате разума си и да вземате информирани решения във всеки аспект на вашата търговия.

Заключителни думи

Криптовалутите са доста непостоянни финансови инструменти, които могат да отбележат сериозни ръстове или спадове в много кратки срокове. Поради тази причина, те не са подходящи за всички инвеститори. Освен чрез CFD (Contract for Difference – договор за разлика), търговията с криптовалути е нерегламентирана и следователно не се контролира от нито една регулаторна рамка на ЕС. Вашият капитал е изложен на риск.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.