Как работи блокчейн ?

Какво е и как работи блокчейн ?

В контекста на криптовалутите блокчейн технологията се състои от стабилна верига от блокове, всеки от които съхранява списък на по-рано потвърдени транзакции. Тъй като блокчейн мрежата се поддържа от безброй компютри, разпространени по целия свят, тя функционира като децентрализирана база данни – своеобразна счетоводна книга. Това означава, че всеки от участниците в нея поддържа копие на данните на веригата. Те комуникират помежду си, гарантирайти, че всички са в един и същи блок (своеобразна страница от дигиталната счетоводна книга).

Следователно блокчейн транзакциите се случват в рамките на глобална „пиър-ту-пиър“  мрежа, което прави биткойн (Bitcoin)  децентрализирана цифрова валута, устойчива на цензура и без граници . В допълнение, повечето блокчейн системи не изискват да им се доверявате, защото няма единен ( централизиран) орган, който да контролира Bitcoin, а щом няма централен контролен орган, на кой може да се доверите!?!

Защо блокчейн е сигурна технология?

Основата на почти всяка блокчейн технология е процесът на добив (копаене на криптовалута), който разчита на алгоритмите на хеширане. Биткойн използва алгоритъма SHA-256, което е съкращение от английски на Secure Hash Algoritam. Неговата величина е 256 бита. При него има вход с произволна дължина и се генерира изход, който винаги ще има една и съща дължина. Полученият изход се нарича “хеш” и в този случай винаги е съставен от 64 знака, което представлява 256 бита.

Така един и същ вход ще доведе до един и същ изход, независимо колко пъти се повтаря процесът. Но ако се направи малка промяна във входа, изходът ще се промени напълно. Хеш функциите са детерминизирани, а в света на криптовалутите повечето от тях са проектирани като еднопосочни хеш функции.

Това, че е еднопосочна функция, означава, че е почти невъзможно да се изчисли какъв е бил входът на даден изход.  Човек може само да гадае какъв е бил входът, но шансовете да се познае са изключително малки. Това е една от причините блокчейн технологията на Bitcoin да е защитена.

Как работи блокчейн ?

Сега, когато знаем какво прави алгоритъмът, нека демонстрираме как работи блокчейн веригата с елементарен пример за транзакция.

Представете си, че Пешо и Иван заедно имат определено баланс от биткойни. Да приемем, че Пешо дължи на Иван 2 биткойна (което го прави доста богат) .

За да може Пешо да изпрати на Иван този 2 биткойна, той изпраща съобщение с транзакцията, която иска да направи, на всички „копачи“ в мрежата.

В тази транзакция Пешо дава „адреса“ на Иван на копачите и сумата биткойни, които би искал да изпрати. Също  предоставя цифровият подпис и публичния си ключ. Подписът е направен с личния ключ на Пешо и копачите могат да потвърдят, че тя всъщност е собственик на тези биткойни.

След като копачите са сигурни, че транзакцията е валидна, те могат да я поставят в един блок заедно с много други транзакции и да се опитат да работят върху блока. Това става с помощта на алгоритъма SHA-256. Изходът трябва да започва с число, която е малко по-голямо от 0, за да се счита за валиден. То зависи от това, което се нарича “трудност на Биткойна”, която се променя. Нейната стойност се определя от размера на изчислителната мощност в мрежата.

За да генерират изходен хеш с желаното количество в началото, копачите добавят в блока това, което се нарича “нунция” (nonce), преди да го пуснат през алгоритъма. Тъй като малка промяна във входа напълно променя изхода, копачите изпробват случайни стойности, докато намерят валиден хеш на изхода.

Верига от блокове

След като блокът е добит, копачът изпраща този новооткрит блок към всички останали копачи. След това те проверяват дали блокът е валиден, така че да могат да го добавят към своето копие на блокчейн веригата. По този начин се завършва и транзакцията. Но в новосъздадения блок копачите също трябва да включат изходния хеш от предишния блок, при което се свързват блоковете. Оттук идва и името блокчейн – верига от блокове. Това е важна част от тази технология, показваща доверието в нейната система.

Всеки копач има собствено копие на блокчейн веригата на компютъра си. Най-голямо доверие има в блокчейн технологията, при която има най-точни изчисления, вложени в работата й, превръщайки я в най-дългата блокчейн верига. Ако един копач промени транзакция в предишен блок, изходният хеш за този блок ще се промени. Това води до изменение на всички хешове във веригата. Това се дължи на и на факта, че блоковете са свързани с хешовете. Копачът ще трябва да преработи цялата информация, за да накара някой да приеме, че именно това е  „правилната: блокчейн верига. Така че, ако някой се опита да мами в тази мрежа, той ще трябва да използва повече от половината мрежови изчислителни мощности в нея, което е много малко вероятно да се случи. Мрежовите атаки като тази се наричат ​​„51%-ни атаки“.

Моделът на компютърна работа, при който се произвеждат блокове, се нарича Proof-of-Work (PoW). Има и други модели, като например Proof-of-Stake (PoS). Той не изисква толкова голяма изчислителна мощност, изисква по-малко електроенергия, като същевременно се привличат и повече потребители.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.