Какво е блокчейн ?

Какво е блокчейн ?

Погледнат отдалеч блокчейн може да не изглежда много по-различно от нещата, с които сте запознати.

С блокчейн много хора могат да записват информация, а общност от потребители контролира как се променят и актуализират записите. Подобно на Wikipedia записите не са продукт на един издател. Никой не контролира информацията.

Погледнато по-отблизо обаче, разликите, които правят технологията на блокчейн уникална, стават по-ясни.

Краткото определение “какво е блокчейн” е списък със записи на данни, който работи като децентрализирана счетоводна книга. Данните са организирани в т. нар. „блокове“, които са хронологично подредени и защитени с кодиране, посредством криптография.

Кой създаде блокчейн ?

Най-ранният модел на блокчейн е създаден в началото на 90-те години на миналия век, когато компютърният учен Стюарт Хабер и физикът У. Скот Сторнета използват криптографски техники във верига от блокове. Това било използвано като начин да се защитят цифровите документи от подправяне на данни.

Постиженията на Хабер и Сторнета със сигурност вдъхновява работата на много други компютърни учени и любители на криптографията. В крайна сметка, това води до създаването на биткойн (Bitcoin) като първата криптовалута оперираще на основата на блокчейн  децентрализацията.

За какво се използва блокчейн ?

Въпреки че блокчейн технологията е по-стара от криптовалутите, едва след създаването на Bitcoin през 2008 г. започва да се вижда истинския и дългосрочен потенциал. Оттогава насам интересът към нея нараства постепенно, като на децентрализираните електронни парични системи вече се обръща все по-голямо внимание.

Блокчейн технологията се използва най-вече за запис на транзакции с криптовалута, но тя е подходяща за много други видове цифрови данни и може да бъде приложена в различни случаи. Най-старата, най-сигурната и най-голямата блокчейн мрежа е тази на Bitcoin, която е проектирана с внимателна и балансирана комбинация от криптография и теория на игрите (game theory).

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.