Централната банка на Швейцария и швейцарската борса SIX ще проучат как търговците във финансовите пазари могат да използват дигиталните валути на централната банка (като дигитален франк) CBDC (Central Bank Digital Currencies), за да извършват сделки с токенизирани активи.

SIX Digital Exchange проучва създаването на дигитален франк

В свое изявление от сряда, дъщерното дружество на борсата SIX Digital Exchange (SDX – швейцарска дигитална борса) посочи, че борсата си партнира с швейцарската национална банка и Централния хъб за иновации към Банката за международни разплащания, за да се извърши доказване на концепцията, свързана с проучването.

Част от усилията включват проучване на техническите възможности, като дигитален франк в платформата SDX и свързването с швейцарската междубанкова клирингова система.

В съобщението се казва още, че SDX очаква разпределените токенизирани активи, базирани на леджър (дигиталната счетоводна книга), както и валутите CBDC, да намалят риска на контрагента и да реализират финансови иновации.


Томас Зиб от фондовата борса SIX каза:

„Нашето доказателство за концепцията, отнасящо се за дигиталните пари на централната банка, както и участниците във финансовите пазари на DLT (Distributed Ledger Technologies – споделена дигитална счетоводна книга) платформите, не само ще предостави технологична информация. То също така ще изпрати важен сигнал до всички участници на пазара да предприемат стъпки, за изследване на DLT технологията и цифровите активи. ”

SIX се отличава със своите финансови иновации

Борсата SIX се отличава със своите финансови иновации, по-специално със списъка си, съдържащ многобройни продукти, търгувани на борсата и базирани на криптовалутите. Миналата седмица финтех фирмата Amun AG обяви успешното си листване на борсата на биткойн и етер ETP, деноминирани в швейцарския франк.

Компанията също се подготвя да стартира своя обмен на дигитални активи, като обяви прототип на платформата в края на миналия месец.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.