долара BTC

Всички потребители знаят, че един ден добивът на биткойни в крайна сметка ще престане и последният койн ще бъде изкопан. Очаква се това да стане около 2140 г. Така че каква ще бъде стойността на инвестиция от 100 долара в BTC след 120 години ?

Биткойн към луната

За да оценим добре стойността на биткойн в бъдеще, трябва да разгледаме някои модели за растеж на цената на криптовалутата. Двата най-известни от тях са представени в този материал. Те са: параболичната супер тенденция на Super Trav и модела на Plan B – „stock-to-flow“- S2F.

Трябва също така да се има предвид, че ако се случи насищане на пазара с биткойни и те се превърнат в глобални пари, използвани от всички, а другите видове валута изчезнат, все пак ще има ограничения за растежа на цената на криптовалутата.

През 2009 г. Хал Фини прогнозира, че един BTC ще достигне цена от 10 милиона долара. За своята преценка, той е калкулирал стойността на световното богатство, което е притежавано от домакинствата, като го е разделил на 21 милиона койни.

С това Фини прогнозира цена от 10 милиона долара за BTC. Декрипт преразгледа идеята и преизчисли стойността с актуализирани числа, стигайки до цена от 18 милиона долара за койн. Параболичният растеж на биткойн само може да продължи да се увеличава, докато не остане богатство в света, чиято стойност да не може да бъде преобразувана в BTC.

Параболична супер тенденция

Параболичната супер тенденция на Super Trav е в тясна връзка с модела на запасите на Plan B. Докато много инвеститори пренебрегват идеята за параболичен растеж, биткойн вече е нараснал с 2 232 111 011,11%, откакто Марти Малми продаде първите BTC за фиатни пари през 2009 г., за да се стигне до най-високото ниво от 20 000 долара за койн през 2017 г.

долара BTC

Стойността на криптовалутата следва S-кривата на технологично възприемане. Макар да е „валута“, това е и нова технология. BTC се възприема от новите потребители със степените на приемане, характерни за S-кривата.

Всъщност съществуват прилики в параболичния ценови модел на Trav и S-кривите на приемането на новата технология. И двата вида са параболични. BTC следва кривите на възприемане, характерни за периодите на налагането на смарт телефоните и интернет.

Модел на запасите при BTC

Моделът “Stock to flow ” изчислява колко години биха били необходими за създаването на текущото общо предлагане от даден актив. За златото показателят е 62. Това означава, че са необходими 62 години за за да се добие злато, еквивалентен на настоящото световно предлагане.

S2F на Plan B подкрепя своя параболичен растеж с модела, предоставен от него, за да покаже влиянието на халвинга на биткойн върху цената. В момента, показателят за „stock-to-flow“ на биткойн е 25, но ще се увеличи до 50, което го доближава по стойност до златото.

На представената от Plan B графика се вижда параболичното увеличение на цените, което се припокрива с намаляването на блокчейн наградите на всеки 210 000 блока, което се случва приблизително на 4 години.

Моделът прогнозира трилион долара пазарна капитализация на биткойн след предстоящия халвинг или прогнозна цена от 55 000 долара за BTC.

долара BTC

Следвайки изчисленията на Plan B, според сайта Digitalek.net цената на BTC през 2025 г. ще достигне 1,215 730,5 долара за койн.

Оценката на Фини в светлината на параболичния растеж и S2F

Финансовата институция Credit Suisse оценява богатството на домакинствата в световен мащаб на 360 трилиона щатски долара. Разделяйки това число на 21 милиона биткойна определя цена от 17 142 857 долара за BTC.

Блокчейн компанията Chainalysis обаче изчислява, че с времето са загубени 4 милиона биткойни, така че нека се спрем на изчисленията за 17 милиона биткойни. Използването на метода на Финей със 17 милиона BTC, вместо 21, ни дава цена от 21 176 470.58 долара за койн.

Ако приемем, че хипербиткойнизацията ще се случи до 2140 г., инвестиция от 100 долара в биткойн при днешната цена от 8 880 долара за койн, ще е равносилна на 0,01126 койни. Същото количество от тази криптовалута може да има прогнозна стойност от 238373,77 долара до момента, в който последният BTC се добие през 2140 г.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.