Хардуерни портфейли

Най-сигурният начин да съхранявате вашите биткойни и други криптовалути са така наречените хардуерни портфейли. Това са малки физически устройства, които поддържат офлайн вашите частни ключове. В тази публикация е обяснено как точно работят, като са представени най-добрите хардуерни портфейли.

Обобщение за хардуерните портфейли

Както вероятно знаете, кражбата на информация от компютър не е толкова трудна в наши дни. Ако компютърът, на който работи вашият биткойн портфейл, е заразен със злонамерен софтуер, той може да изложи вашия личен ключ на достъп от престъпни лица.

Хакерите може да могат да поемат контрола над вашия компютър или да видят какво се показва на екрана ви. И след като личният ви ключ е изложен на риск, вашите биткойни вече не са под ваш контрол.

Най-просто казано хардуерните портфейли са компютри, орязани от всякакви допълнителни функции. Те притежават малък екран, един или два бутона, като могат да съхраняват ключове и подписват транзакции.

Хардуерните портфейли изглеждат като малки USB устройства и предлагат по-опростена сигурност. Това се основава на логиката, че колкото по-сложно е дадено устройство, толкова повече възможности имат хакерите трябва да проникнат в него. В случая на хардуерните портфейли, устройството е толкова опростено, че е практически невъзможно да се хакне или зарази.

Хардуерните портфейли използват формата на двуфакторна автентификация, известна също като 2FA. Това означава, че за да получите достъп до вашите налични средства, ще трябва да докажете самоличността си през физическия портфейл, както и с помощта на ПИН кода на устройството.

Кой е най-добрият хардуерен портфейл?

Днес има доста компании, които предлагат хардуерни портфейли на пазара, като трите пазарни лидери са Ledger, TREZOR и KeepKey. Всяка компания създава различни модели с различни функции, а в тази статия са показани най-популярните от тях.

Хардуерни портфейли на Ledger

Плюсове: Компанията притежава страхотна репутация, поддържани са 1000 + крипто активи, съвместимост с мобилни устройства – само за модела Nano X.

Минуси: Bluetooth потребителският интерфейс е малко объркващ, отнася се само за серията Nano X.

Компанията LedgerWallet е на пазара от достатъчно дълго време, като има голяма репутация сред потребителите. Честно казано е доста трудно да се намери недостатък в техните продукти.

Достъпът до портфейла се осъществява чрез Ledger Live. Това е безплатно настолно приложение, което ви позволява да контролирате всичките си устройства, да изпращате и получавате криптовалути, както и да проверявате баланса си, когато пожелаете.

Ledger Nano X

Ledger Nano X е водещ модел на компанията, когато става дума за хардуерни портфейли. Устройството има впечатляваща способност да управлява 100 криптовалути едновременно.

Основният недостатък е, че потребителското изживяване с Bluetooth не е толкова гладко, колкото потребителите са очаквали. Това може да бъде отстранено от компанията в бъдеще чрез актуализации. Но засега това е основният недостатък на модела Nano X.

Ledger Nano S

Моделът Ledger Nano S е наистина впечатляващ. Устройството има елегантен дизайн, интуитивен потребителски интерфейс и широка поддръжка на алткойни, включително Ethereum, Litecoin, Dogecoin, Zcash, Dash, Ripple и повечето ERC-20 маркери.

Хардуерни портфейли на TREZOR

Плюсове: Компанията е с дълга история на пазара и страхотна репутация. Устройствата й са с отворен код, поддържат над 1000 криптовалути.

Минуси: Устройствата често се рестартират при надстройка, не се поддържа XRP, както при модела TREZOR One.

TREZOR, което на чешки означава „трезор, свод“, е първата компания, която излиза с идеята за хардуерен портфейл. Основното предимство, което брандът има пред конкуренцията си, е неговата репутация. Един от основателите на компанията е Марек „Slush“ Палатин, който създава и първия басейн за копаене на биткойн, основан през 2010 г.

При устройствата на TREZOR има един досаден недостатък. Когато надграждате фърмуера на портфейла, той често изтрива целия портфейл. Ако сте начинаещ с криптовалутите, това определено може да ви изплаши. Докато разполагате с паролата за възстановяване за своя портфейл, можете просто да се възобновите работата си с устройството. Но това определено е едно от нещата, които трябва да имате в предвид.

TREZOR Модел T

Моделът TREZOR T по същество е TREZOR One, притежаващ голям сензорен екран. И двата портфейла предлагат едни и същи функции, но сензорният екран прави разликата, отличавайки модела TREZOR T.

TREZOR One

Наред с Ledger Nano S, моделът TREZOR One също се слави с голяма популярност сред потребителите, които желаят да съхраняват криптовалутите си. TREZOR One, известен преди и като TREZOR, е най-старият хардуерен портфейл на пазара и вероятно най-реномираният. Моделът има приятен, опростен дизайн, много лесен за разбиране потребителски интерфейс и поддържа широк спектър от криптовалути, включително Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Zcash, Dash, Ethereum, Ethereum classic, Litecoin и NEM. Единственият койн с голяма популярност сред потребителите, който липсва при работа с устроството, е XRP.

Хардуерни портфейли на KeepKey

Плюсове: Красиво проектиран, интегрирана в портфейла борса за криптовалути – Shapeshift.

Минуси: Поддържат недостатъчен на брой видове койни. Keepkey е хардуерен портфейл за биткойни с красив дизайн, но със сравнително твърде големи размери. Устройството има сходни функции с TREZOR One и Ledger Nano S, но поради няколко причини е доста по-малко привлекателен от предишните два модела.

Хардуерни портфейли

За начинаещи потребители портфейлът е твърде голям, за да се носи удобно в джоба на дреха например. Размерът на портфейла на Keepkey е почти два пъти по-голям от този на TREZOR One или Ledger Nano S.

Допълнителни неща, които могат да разколебаят потребителите при закупуването на модела са:

  • Центърът за поддръжка на KeepKey не е особено отзивчив.
  • Има и някои негативни отзива в Amazon относно продукта и поддръжката на компанията.
  • Портфейлът поддържа по-ограничен брой криптовалути в сравнение с конкуренцията.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.