Халвингът на Биткойн кеш (BCH) ще бъде „катастрофален“

Сегашният халвинг (намаляване наполовина цената на биткойн – това е период, когато копачите получават половината от своята награда, като това се извършва на всеки 210 000 изкопани блока или приблизително на всеки 4 години, докато не бъде изкопан и последният биткойн) на Bitcoin Cash (BCH) се случва за приблизително 161 дни, което е малко по-кратък срок от определената дата за халвинг на Биткойн. Дан Хелд от платформата за криптовалути Kraken очаква събитието да предизвика катастрофа за мрежата на BCH.

ХАЛВИНГЪТ НА БИТКОЙН КЕШ (BCH) СЕ СЛУЧВА ПО-РАНО ОТ ОПРЕДЕЛЕНИЯ СРОК

Това става въпреки, че халвингът се разглежда като благоприятен период за ценови действия (от английския термин price action – движение на цената на ценни книжа или други финансови активи, случващо се за определен период във времето) за мрежата на BTC. В случая с Bitcoin Cash обаче прогнозата е, че халвингът ще бъде „катастрофа“. Засега няма исторически данни, че мрежата BCH е преминала през халвинг, така че ценовото действие на BTC може да не се приложи.

Директорът за развитие на бизнеса в криптоборсата на Kraken Дан Хелд, коментира халвинга на Биткойн кеш (BCH), използвайки по-скоро непопулярното определение „bcash“.

Той коментира в своя профил в Туитър:

Халвингът ще бъде катастрофален за Bcash.

Първоначално се случва халвингът на Bcash > следва намаление наполовина на субсидията от добива на блокове > копачите преминават към биткойн (тъй като споделят същия алгоритъм на хеширане) > разходите за сигурност стават опасно ниски> 51% от атаките стават много лесни

Както се вижда от сравнително по-ранния план на халвинг в мрежата на Bitcoin Cash е имало периоди на „открит минен добив“ (strip-mining), в които копачите на Bitcoin се включват в мрежата и получават по-лесно наградите от добива. Подобно нещо може да се случи след халвинг, в случай че обичайните копачи на BCH се откажат от мрежата. Добивът и наградите за редуцираните блокове ще бъдат по-лесни за вземане от собствениците на бързи SHA-256 ASIC (микрочип, използван за определени цели, като копаенето на биткойн например) копачи и биха били компенсация за понижените награди в мрежата на BTC.

ХАЛВИНГЪТ НА ЛАЙТКОЙН МОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМЕ КАТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Ако за пример трябва да се посочат и други монети, то халвингът на Litecoin (LTC) е един от тях. Тази криптовалута премина през различни етапи няколко месеца преди събитието, като постигна главоломен ръст от 22$ до 140$. Но около месец преди халвингът, цената започна да спада драстично, достигайки нива между 50$ и 60$.

Освен това, копачите на тази криптовалута изоставиха нейната мрежа. Хешрейтът (успешно попълване на умишлено труден математически пъзел, като скоростта на хеша е мярка за това колко пъти мрежата може да изпълни този пъзел всяка секунда, а неговият процент е добър показател за състоянието на биткойн мрежата) на Litecoin падна от пика си от около 500 TH/s до около 200 TH/s. Инвестирането в машини L3 (мощни машини за добив на лайткойн) с понижено възнаграждение за добив на блок от 12,5 LTC не е привлекателно за копачите.

Мрежата е много по-малко защитена сега, отколкото преди събитието на халвинга.

Но в случая на Litecoin няма твърде много собственици на L3, готови да поемат мрежата на тази криптовалута. В случая с Биткойн Кеш е възможно дори част от мощността за добив на биткойн да се прехвърли към BCH и да осъществи атаки от 51%.

Дори при 2,6 квинтилионни хеша в секунда и с подкрепата на Bitmain, мрежата на Bitcoin Cash е податлива на атаки.

Но ако халвингът намали копачите, опасността ще бъде по-значителна.

Засега миньорите в мрежата се държат като честни участници в процеса.

BCH се търгуваше на 286.29$, повишавайки се с над 23% за една седмица. Bitcoin Cash има отделен пазар с повече от 400 милиона долара приходи, идващи от Tether (USDT). При него се предлага независимо откриване на цените. Обемите на търговията нараснаха до близо тримесечни максимуми при стойности от 3,8 милиарда долара, в рамките на 24 часа.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.