Халвингът на биткойн - стойността му

Инвеститорите спекулират, че предстоящият халвинг на биткойн може да покачи стойността му над $90000.

За операторите на високоскоростни компютри, използвани за добив на биткойни, халвингът изглежда по-скоро като удвояване на разходите.

В нов доклад фокусираната върху крипто индустрията изследователска фирма TradeBlock изчислява, че средната цена за изкопаване на един биткойн може да скочи до $12555 след халвинга, който се очаква през май. Това е почти двойно повече от средната сегашна цена от $6851. По същество копачите ще трябва да извършват двойно повече изчисления със съответно увеличение на потреблението на електроенергия, за да получат същото количество биткойни, което получават сега.

Очакваната цена също е доста над текущата пазарна стойност от около $10300. Халвингът може да преобърне напълно представите за рентабилност на индустрията за добив на криптовалута, ако пазарните цени не се повишат.

Халвингът – защита срещу инфлацията

Халвингът е зададен в оригиналното програмиране на мрежата на биткойн като защита срещу инфлацията при създаването на криптовалутата преди малко повече от десетилетие. Същността на идеята е предсказуем и непрекъснато забавящ се темп на ново предлагане на криптовалутата, който да помогне за стабилизиране на покупателната способност на биткойните. Това отличава BTC от валутите, поддържани от правителствата, които често могат да бъдат отпечатани по желание на банкерите от централните банки.

Случващото се сега е урок за нововъзникващата икономика на стоковите пазарни цикли на биткойн. Компаниите за добив на криптовалута се надпреварват в подготовката си за халвинга, като модернизират своя арсенал от компютри, включвайки процесорни чипове от ново поколение, които са по-бързи и енергийно ефективни.

Под 12 555 долара биткойн ще бъде нерентабилен за добив

Изследователи от американската банка JPMorgan Chase описаха средната стойност на копачите на биткойн като „вътрешна стойност на криптовалутата“. Помислете за това като стойността на изпомпване на барел нефт. Ако спадът на пазарната цена направи петрола нерентабилен, много компании ще спрат добива, докато цените му отново се повишат.

Очакваната цена на TradeBlock след халвинга от $12555 предполага текущата процесорна мощност на мрежата, известна като „хеш рейт“, да остане на сегашното си ниво. Анализът също така отчита евентуално повишаване на стойността на електроенергията до 6 американски цента за киловатчас, което е по-високо от приблизителната цена от 2 цента, която някои големи криптовалутни фирми твърдят, че могат да получат от местната мрежа или чрез споразумения за покупка на едро.

Друго предположение според TradeBlock е, че приблизително 30 процента от компютрите за добив на криптовалута ще бъдат оборудвани с най-новите технологии, докато 70 процента ще останат на по-стари устройства. Някои ръководители на криптоиндустрията казват, че е по-вероятно много от старите поколения добивни компютри да станат неикономични след халвинга. Това ще остави по-бързите машини да доминират в мрежата.

„Много е полезно да се знае какво мислят и правят копачите на криптовалута”, казва Джон Тодаро, директор на изследването на цифрови валути в TradeBlock в телефонно интервю. „Може да има някои копачи, които ще бъдат на печалба при тези нива, но много от тях ще работят на загуба и е възможно да изключат платформите си.“

Hodl.bg © 2021. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.