Френската централна банка търси блокчейн специалист
Снимка: Anthony DELANOIX Unsplash

Централната банка на Франция Banque de France е обявила, че търси блокчейн специалист, който ще помогне на банката при създаването на програма за прилагане на дигитална валута.

Обявата за свободното работно място е публикувана на 16 октомври.

Търсеният специалист ще бъде от ресора на клона за финансова стабилност и операции на централната френска финансова институция. От обявата става ясно, че банката иска да наеме анализатор с опит в крипто икономиката, теорията на игрите, както и публичния или частния блокчейн. Централната френска финансова институция търси и инженер-разработчик, който да проучи прилагането на блокчейн технологията в ключови банкови функции. От Banque de France отказаха коментар по тази новина.

За позицията на анализатор банката посочва Quorum, Hyperledger и Corda, като примери за частен опит в блокчейн технологията, а от друга страна – биткойн и етереум, като примери за публичен опит в блокчейна.

Централната френска финансова институция иска от анализатора да експериментира с други блокчейн специалисти в евросистемата. Банката ще възложи на този специалист да участва в доказателства на концепции за блокчейн веригата в самата банка и извън нея, както и да идентифицира икономически проблеми, свързани с това как се провежда паричната политика.

В исторически план Banque de France е значително по-фокусирана върху блокчейн технологията, а не върху самия биткойн.

През декември 2016 г. банката проведе пробен тест за дигитална идентичност. Той се извърши с помощта на блокчейн технологията при управлението на идентификационни маркери, използвани за установяване самоличността на кредиторите в рамките на Единната зона за плащания в евро. Няколко месеца след това изпитание, управителят на банката обяви, че ще открие финтех лаборатория за иновации, която ще включва и блокчейн стартъпи.

Въпреки интереса си към технологията, която стои в основата на биткойн, през март 2018 г. банката предложи да се забрани на застрахователните, банковите и доверителните компании да работят с активи в крипто валута.

Напоследък позицията на банката се смекчи. Денис Боу, който е заместник-управител на банката, призова по-рано тази година за глобална регулаторна рамка за активите в криптовалута.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.