Фундаментите на биткойн стават все по-силни

Биткойн изживя още един ден на консолидация след драматичните обрати в неговите нива през миналия месец. Тази година имаше сходни възходи и спадове по отношение на цената на BTC, но по принцип фундаментите на биткойн стават все по-силни.

БИТКОЙН МРЕЖАТА СТАВА ПО-СИЛНА

BTC прекара още един успешен ден на световните пазари, в която цената на койна беше малко над 9000 долара. Графиките на платформата Tradingview показват, че стойността на биткойн се е повишила от 9100 до 9250 долара през последните няколко часа, което добавя повишение от 1,5% за деня. Всъщност няма какво толкова да се отчита, тъй като търговията продължи да бъде в определени граници.

Фактът, че след впечаляващите резултати на биткойн през миналия уикенд, не се случи силно редуциране на неговата цена, е повече от оптимистичен. Възможно е, допълнително нарастване на стойностите на неговия пазар, които могат да се случат в краткосрочен план. В дългосрочен план те са на практика гарантирани, тъй като има редица положителни фактори, влияещи върху това.

Съоснователят и партньор в Morgan Creek Digital – Антъни Помплиано, споменава за евентуална подготовка за бичия пазар на биткойн в своя скорошна публикация в Туитър:

„195 дни остават до следващия халвинг на биткойн. По-малко от 3 милиона койна има за копаене. Хешрейтът продължава да достига нови рекордни стойности. Ставаме свидетели как най-мощната компютърна мрежа в света продължава да става все по-силна и силна. Това е невероятно!“

Трябва да се отбележи обаче, че халвингът на Litecoin предизвика стремглави обрати в стойностите на криптовалутата. Всички по-високи нива на цената доста бързо бяха редуцирани, като това се случи през седмиците след събитието.

Има и други фактори, които влияят върху пазара, освен техническите характеристики на биткойн мрежата. Макроикономическите фактори изглеждат неблагоприятни, тъй като светът очевидно е стигнал до ръба на поредната рецесия.

Федералният резерв (FED) в САЩ отново влияе върху финансовите пазари със своите репо (repurchase – обратно изкупуване) инжекции и понижаване на лихвите.

СВРЪХЗАДЛЪЖНЯЛОСТ

Това насърчава хората да харчат и заемат повече пари, а не да спестяват. Дори в Китай, който преживява икономически бум през последните години, дългът на домакинствата се увеличава и спестяванията намаляват. Хората там се стремят да водят по-материалистичен начин на живот и заемат повече пари, дори извън своите възможности.

Фиатната (от фиатни пари – официалните пари в една държава) система е очевидно недостатъчна, както това беше болезнено разбрано тази година от населението във Венецуела и Аржентина. Галопиращата хиперинфлация и изключителните мерки за контрол на капитала създадоха огромно търсене на биткойни в OTC платформите.

Академикът по икономика Сайфедийн Амус посочи недостатъците на фиатната и банкова система:

„Реалната стойност на Bitcoin се измерва в средствата, вложени за хардуер и електричество, необходими за стартиране на мрежата. Реалната цена на фиатната система се измерва в стотиците милиони жертви на правителствата, които са резултат от огромната инфлация.“

Банките бяха отговорни за последния световен срив, те ще бъдат отговорни и за следващия. Неоспоримият факт е, че мрежата на биткойн решава тези проблеми. Всичко това е заложено в известния уайтпейпър (официален документ, предоставящ информация или предложение) на основателя на BTC, публикуван преди единадесет години.

Hodl.bg © 2020. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.