След  близо две години спекулации, Facebook най-накрая представи „Либра“ – криптовалута, която според Зукърбърг  ще даде предимство на милиарди потребители по целия свят, като им предостави достъп до финансови услуги, a същевременно предоставя и лесна за използване форма на дигитални пари достъпна за всеки.

Платформата на Facebook “Либра” вече работи

Платформата вече работи под  формата на тестова мрежа с отворен код, като така Facebook се надява да насърчи повече разработчици да се включват в проекта. Ако всичко върви добре, „Либра да бъде  официално пусната на пазара в началото на 2020 година.

Facebook и неговите партньори – дузина милиардни компании ( така наречени „валидатори“), вероятно ще управляват собствената блокчейн мрежа, както и  обезпечение под формата  резерв от активи, върху който ще се изплаща дивидент. От Фейсбук обявиха и портфейл наречен „Calibra“, който ще съхранява потребителски средства и ще действа като първа точка за достъп до криптовалутата Либра.

Както се носеше слух през последните няколко месеца, мрежата ще бъде изградена и ще се казва Блокчейн Либра, и ще поддържа „Либра“  – стабилна валута, чиято ежедневна стойност е проектирана с близка до нулевата волатилност (за разлика от  другите криптовалути) . Това, вярва се, ще насърчи хората да използват „Либра“   за разнообразни цели – от закупуване на стоки и услуги за ежедневието,  до международни преводи осъществени за секунди.

Стойността на Либра ще бъде обезпечена

Стойността Либра се ще бъде обезпечена от редица фиатни валути с ниска волатилност като щатския долар, японската йена и еврото.

За разлика от други стабилни валути , „Либра“  няма да се управлява само една фирма/ компания. За да „излъскат“ имиджа на проекта, от  Фейсбук  са привлекли 27 от най-големите технологични компании в света , като сред тях са Spotify, Uber и, Bay, PayPal, Visa,  Mastercard, Lyft, Stripe, Coinbase и други,

Всеки от „богопомазаните 27“  се е бръкнал с $10 000 000 за привилегия да се присъединят към проекта  и да получат статус на „учредители на Асоциацията Либра“. Разбира се въпросната асоциация е основана в Швейцария  с нестопанска цел и ще работи единствено за благото и устойчивото развитие на Либра . Управлението ще оперира с помощта на т.нар. Византийска система, в която всеки от валидационните нодове на „27-те“ ще подържа копие на основния набор от транзакции, с пряко влияние върху развитието на мрежата и така ще се осигури максимална прозрачност .

От Фейсбук са оптимистични, че в следващите няколко години Либра ще се използва от над 1 милиард потребители и това ще осигури по-добра форма на финансова система, която ще „изреже“ посредниците.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.