Фактори, които определят цената на Рипъл

XRP е една от най-силно представящите се криптовалути днес, като заема челната 3 позиция по пазарна капитализация според CMC. Фокусиран върху трансграничните плащания, проектът има за цел да промени и революционизира международните плащания с решенията, които предлага. Въпреки това XRP не точно криптовалута според популярните разбирания, което се приема нееднозначно, като проектът предизвиква много дискусии и спорове. Какво можем да очакваме от XRP в бъдеще и какви са факторите, които определят цената на Рипъл?

Стойност на XRP

Въпреки че криптовалутата е създадена през 2012 г., трябва да се отбележи, че историята й започва през 2004 г. Канадският програмист Райън Фугър започва работа по RipplePay – електронна система за разплащания. Проектът обаче се развива твърде бавно. След 7 години RipplePay привлича вниманието на Джед Макалеб, който е основател на борсата MtGox. През 2012 г. Ripple е представен на света. Обновената платежна система със собствена криптовалута XRP раздвижва пазара и заема водещата позиция в него.

Ето някои факти за криптовалутата:

  • XRP не може да се добива. 100 млрд. монети са издадени наведнъж и 65% са собственост на разработчиците, като се използват за развитието на системата. Благодарение на специален умен договор, замразеното количество от криптовалутата може да се използва само в малки количества.
  • Въпреки общото снабдяване от 100 милиарда койни на пазара, компанията Ripple е поставила 55 милиарда XRP в ескроу (доверителна сметка). Това количество се държи там чрез интелигентен договор. Той освобождава 1 милиард XRP месечно за период от 55 месеца. Всяка неизползвана сума ще бъде поставена в изчаквателна позиция, като ще бъде пусната на пазара през 56-тия, 57-тия месец и така нататък. За разлика от ежедневната инфлация, освобождаването на тези койни може да е добра за цената. Това е така, защото те са предоставени на партньорите на Ripple и други филиали, за да им помогнат да се включат, да тестват Ripple и да започнат да го използват с по-ниски разходи. Така че вместо да бъдат пуснати на борсите, новоосвободените койни се използват за увеличаване на употребата на XRP.
  • Криптовалутата не се основава на блокчейн технологията, но използва система на входове, през които преминават всички трансфери. Сървъри по целия свят са отговорни за тяхната работа.
  • XRP използва Ripple Transaction Protocol. Консенсусът се осигурява от валидатор – независим възел (нод), избран от общността. Колкото повече гласове има един нод, толкова по-висок статус има той в мрежата.

Какви са факторите, които определят цената на Рипъл

Ограничената емисия е един от основните фактори, които влияят върху бъдещата цена на XRP. Това ще ограничи инфлацията, тъй като няма повече койни, които да бъдат издадени. Ограниченото количество от ресурси и високото търсене могат да увеличат цената.

Партньорствата с банки е основен двигател на бъдещия растеж на цените. Още през 2016 г. компанията подписа договор с повече от 20 банки и цената на XRP веднага се увеличи с 200%. Днес криптовалутата работи с UniCredit, Accenture, Canadian Imperial Bank of Commerce и други.

Налагане в световен мащаб – платежната система RippleNet наскоро надхвърли 300 клиенти. Ripple има в повече от 45 държави и 6 континента, използващи RippleNet, с възможности за разплащане в над 70 страни. Най-забележителният клиент е MoneyGram – една от най-големите компании за парични преводи, закупени от Ripple.

По-интересните партньорства и случаи на използване са:

  • Ripple подписа стратегическо партньорство с CIMB Group, за да даде възможност за извършването на незабавни трансгранични плащания.
  • Ripple обяви, че xRapid, който използва XRP за предлагане на ликвидност на банките за трансгранични плащания, е наличен в търговската мрежа и вече се работи по партньорства с клиенти, включително MercuryFX и Cuallix.
  • Ripple обяви, че FairFX, RationalFX, MoneyMatch, Exchange4Free и UniPAY се присъединяват към xVia.
  • Беше обявено, че Western Union тества технологията Ripple за парични преводи.

Спекулации за търговия – като всяка друга криптовалута XRP, за съжаление, е популярен инструмент за търговия, който е част от днешния променлив и спекулативен пазар. Днес това е един от основните фактори за колебанията на цените и стимулира растежа в огромни мащаби. Понякога хората използват настроенията на FUD (Fear, uncertainty, and doubt – „Страх несигурност и съмнение“ е дезинформационна стратегия, използвана в продажбите, маркетинга и др.) за манипулиране на цените. Според Ripple почти половината или 49% от всички мнения в Интернет, твърдящи, че Ripple са „предизвикали спад на цената на XRP“ през третото тримесечие на 2019 г., идват от бот акаунти.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.