Какво е халвинг

Подготовка за третия халвинг на биткойн

Към днешна дата биткойн е претърпял два халвинга – през 2012 г. и 2016 г., а сега наближава и третият.

Криптовалутата въведе дефлационен икономически модел, с поставен лимит от 21 милиона BTC. За да се наложи технологията, емитирането първоначално беше определено на 50 биткойна на блок, което се случва на всеки 10 минути. Криптовалутата е настроена да редуцира издаването на BTC наполовина на всеки четири години, тъй като мрежата увеличава своята стойност. Това събитие вече разговорно се нарича халвинг.

Днес 18 милиона биткойни вече са изкопани, което представлява 86% от крайното снабдяване в блокчейн системата. Това е с 12.5 нови BTC или около $125000, издадени на всеки блок. Тази стойност ще спадне през май 2020 г., до 6.25 биткойна или около $63000.

В инфлационно отношение се променя годишната инфлация за биткойн от близо 3.6% до 1.7%. Показателят е по-малък от целевата инфлация на USD от 2% и приблизително равен с този на златото. С това BTC се превръща в нов начин за виртуално съхранение на пари. По този начин биткойн се приема и като своеобразно дигитално злато.

Халвинг на биткойн

Ако се направи елементарен анализ на търсенето и предлагането, може да се види, че всеки халвинг намалява предлагането. Обикновено се смята, че този процес е основна причина за повишаване на цената. Но какво се е случило при предишните халвинги и какво можем да научим от тях?

Инерцията на BTC след предишните халвинги

Първият халвинг на биткойн се случи в началото на 2012 г., когато екосистемата на биткойн беше все още малка, крехка и волативна.

Халвинг на биткойн

След продължителен страничен пазар през 2012 г., първият халвинг не отговори на очакванията, но след няколко месеца бе последван от силен бичи пазар. Така се стигна до нови високи ценови стойности и до експлозивния финал на 2013 г. за биткойн, преминавайки цената от $1300.

След 4 години за пореден път BTC преживя продължителен страничен пазар. Това доведе до падане на цената под пиковата стойност от $1300, достигната през 2013 г. Процесът на самия халвинг отново бе по-скоро безинтересен, но биткойн започна да набира силна инерция в следващите 6 месеца, което доведе до безпрецедентните върхове от 2017 г.

На прага сме на третия халвинг

След първите два халвинга отбелязваме, че по-голямата част от растежът на BTC настъпи непосредствено след тях. Всъщност, самият халвинг е по-скоро процес, при който промените не стават веднага и всяко възможно въздействие отнема около 3–6 месеца.

Днес за трети път се намираме в средата на продължителен страничен пазар, водещ към халвинга. В средата на 2019 г. имаше известно раздвижване на цената. Но оттогава насам пазарът се успокои.

Системата на BTC е доста различна и узряла от времето на миналите халвинги. Крипто услугите са улеснили закупуването, притежаването и използването на биткойн, предоставяйки лесен достъп на всеки потребител, търсещ експозиция. От друга страна също така е много по-лесно да се залага срещу биткойн и да се заеме „къса позиция“, чрез маржове, фючърси и деривати. Това беше трудно постижимо през 2016 г. и напълно отсъстваше през 2012 г.

В сравнение с 2016 г. криптовалутата придоби по-широка известност. Повечето хора вече са чували за биткойн, а редица институции са разработили своя вътрешна политика за този клас активи.

Така че дали предстоящият халвинг е най-важната част от екосистемата на BTC ? Като цяло има две основни групи анализатори, защитаващи своите тези.

Първите казват: Да. Халвингът е страничен продукт от публичния и добре познат икономически модел на биткойн. Цялата обществена информация е част от ефективните пазари и BTC не се различава от това.

Втората група казва: Не. Халвингът е повече термин в блокчейн системата, отколкото нещо друго. Той може да повлияе на търсенето повече от предлагането, увеличавайки популярността му и разпространението му.

Ключови моменти за предстоящия халвинг на биткойн

Изучаването на предишните халвинги на биткойн дава друг поглед върху поведението на пазара и развитието на биткойн като нов клас активи. Какво ще се случи по време и след поредния халвинг ? Всеки, който се опитва да надникне в бъдещето, в момента само гадае, така че просто трябва да изчакаме и ще видим. Най-малкото, което ще се случи, е бум на мненията, теориите и разработките, свързани с BTC.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.