търговия с coinbase

Как да търгувате криптовалути с Coinbase ?

Централата на Coinbase е базирана в Сан Франциско, Калифорния. Платформата може би е едно от най-разпознаваемите имена сред борсите за дигитална валута, след основаването си през 2012 г. от Брайън Армстронг и Фред Ершам.

Оттогава тя е прераснала от т. нар. „малко и средно предприятие“ (МСП) в нещо много по-мащабно, в което работят повече от 500 души. Брандът се разраства бързо през над седемгодишната си история, като днес е оценена на 8 милиарда долара.

В това ръководство стъпка по стъпка ще разгледаме как да направите свой акаунт в платформата, как да закупите криптовалута с фиатни средства, как да изпращате или получавате средства, както и различните основни функции за сигурност, които трябва да имате предвид.

Регистриране на профил в Coinbase

Отваряте началната страница на Coinbase. В горния десен ъгъл кликнете върху бутона „Get Started“ и попълнете основната си информация като име, имейл и парола, след което изберете „I’m not a robot“ и след това натиснете върху „Create Account“.

За разлика от борсата Binance, при която няма проверка „Познаване на вашия клиент“ (Know Your Customer – KYC), Coinbase изрично изисква да преминете през процеса на проверка на идентичността, преди да направите първата си покупка.

Потребителското споразумение в сайта посочва възрастово ограничение от 18+, определя необходимостта от извършване на процеса за идентификация KYC, както и такси за използване на платформата. Разгледайте го за да сте сигурни, че отговаряте на всички законови и потребителски изисквания при използване на Coinbase.

При първо влизане ще бъдете подканени да въведете желания от вас начин на плащане, за да започнете да купувате криптовалута от борсата.

Тук можете да въведете номера на вашата кредитна или дебитната си карта. Това не ви обвързва с правенето на покупки, нито ще бъде начислена такса. Все пак е добре да завършите процеса, тъй като системата ви подканва да въведете данните си при първото ви влизане в системата.

След като установите начина си на плащане, въведете мобилен номер като част от процеса на защита на вашия акаунт.

Това е важен детайл защото трябва да пращате SMSи за потвърждение на мобилния си телефон, с помощта на които да потвърдите акаунта си и да правите промени по него по-късно.

Верифициране на лични документи

След като настроите акаунта си и посочите желаните начини на плащане с помощта на автоматичните прозорци на системата, ще трябва да потвърдите самоличността си, преди да можете да направите покупка.

Това е направено с цел да се осигури максимална защита на купувачите и да се елиминира възможността от измами с фалшива идентичност, като същевременно се увеличи сигурността при използване на сайта.

Важно е да отделите време за настройка на другите си функции за защита, като например двуфакторното верифициране (2FA).

Първият път, когато щракнете върху бутона „ Trade“, разположен горе в дясно, ще бъдете подканени да въведете официален документ за идентичност.

Можете да избирате между използването на лична карта и шофьорска книжка. В случая, нека се спрем на втория вариант.

Системата трябва да е съвместима с автомобилните регистри на повечето страни и следователно проверката чрез този метод трябва да отнеме само 5 минути.

След като вашият документ и данни бъдат проверени, ще получите известие по имейл, което ви казва, че сте готови да започнете да правите първата си покупка на цифрова валута на борсата.

Сигурност

В раздела „Settings“ (можете да сигнете до него от иконката обозначаваща вашия профил, най-горе в дясно), като натиснете върху бутона „Security“, ще видите бутон с надпис „Enable Authenticator “. Two-factor authentication (2FA) представлява допълнителна сигурност, при който потребителят е длъжен да предостави код, изпратен на телефона му чрез SMS и/или приложение за удостоверяване на неговата самоличност. Добре познатото приложение на Google, наречено „Удостоверител“, може да откриете и в магазините на Google Play и iTunes, като го изтеглите оттам напълно безплатно.

След като натиснете върху бутона „Enable Authenticator“, ще ви бъде изпратен SMS с код, който да въведете в платформата.

Следващата стъпка е да сканирате баркода с мобилния си телефон, с помощта на отвореното приложение „Удостоверител“.

Това ще ви предостави и секретен код. Не забравяйте да го съхранявате на преносимо устройство на сигурно място.

След като приключите с този процес, ще ви бъде изпратен последен SMS, който ви информира, че вашата верификация 2FA е завършена и оттук нататък ще бъде почти невъзможно за други хора да проникнат във вашия виртуален фонд на Coinbase.

Депозиране на средства

За разлика от някои борси, които голяма фиксирана минимална сума всеки път, когато искате да заредите средства във вашата сметка, Coinbase поддържа всяка конкретна сума, която искате да депозирате във вашата местна валута. Все пак, не трябва да забравяте за начисляваните такси при транзакции.

В момента борсата предлага до 19 различни криптовалути, от които да избирате, включително bitcoin (BTC), ether (ETH), litecoin (LTC), bitcoin cash (BCH), Zcash, BasicAttentionToken (BAT), 0x (ZRX) и ether classic (ETC), Kyber Network (KNC), Chainlink (LINK), Dai (DAI), XRP(XRP), Augur (REP), Stellar (XLM), EOS (EOS), Tezos (XTZ), Dash (DASH), Cosmos (ATOM), Orchid (OXT)

За да направите покупка натиснете бутона “Trade”, който се намира горе в дясно.

Биткойните могат да се използват за търговия или изпращане на друг адрес.

Лесно е и след като натиснете “Buy Bitcoin” вече вие притежавате част от BTC или цял биткойн в зависимост от сумата, която инвестирате. Той се съхранява локално на борсата и може да бъде бъдат търгуван с различни други адреси на виртуални портфейли.

Процесът на продажба на вашата криптовалута е същият, както при покупката, но ще трябва да въведете конкретната сума за търгуване на криптовалута, преди да можете да конвертирате всичките си средства обратно във фиатни пари.

Табло за управление

„Таблото за управление“ предоставя ключова информация, свързана с вашето портфолио, скорошна активност, както и с общия ви баланс. С него получавате лесен достъп до страницата за бърз преглед на пазарите.

Разделът „ Portfolio“ показва с колко разполагате в момента, включително общия баланс, докато секцията „Recent Activity“ в горната част показва скорошната активност на пазара.

Разделът „Tools“ ви предоставя достъп до вашите записани адреси. Новите адреси се генерират автоматично за всяко плащане в Coinbase и остават свързани с вашия акаунт завинаги. Това ви гарантира тяхното безопасно повторно използване.

Предимства и недостатъци

Предимства

• Лесна и интуитивна платформа, която се отличава с удобен за начинаещи търговци потребителски дизайн.

• Отлична опция за тези, които тепърва започват да работят с криптовалута и търсят кратки срокове на изпълнение и удобство.

• Coinbase поддържа всяка конкретна сума, която искате да депозирате, което прави доларовото усредняване привлекателно и лесно.

Недостатъци

• По-високи такси в сравнение с други борси.

• Ограничени опции и активи за търговия с криптовалута.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.