търговията с криптовалути


От 2007 г. международната брокерска платформа eToro дава възможност на търговци от цял ​​свят да търгуват активи като акции, ETF (Exchange’s Traded Funds – обединено инвестиране), индекси, FX (Foreign Exchange – международен валутен обмен) и стоки. Наскоро тя въведе и криптовалутите в своя списък на активи, които могат да се купуват и продават.

В тази статия ще се съсредоточим върху търговията на криптовалути с eToro.

Използване на eToro

Първото нещо, което трябва да направите преди да започнете своята търговия в сайта eToro, е да регистрирате свой акаунт. Създаването на профил е напълно безплатно и отнема не повече от няколко минути. Можете да намерите формата за регистрация след като натиснете бутона “Join Now” точно на началната страница на платформата.

75% от инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват CFD (договори за разлика) с този доставчик. Трябва да помислите дали можете да си позволите да поемете високия риск от загуба на парите си.

Както при всички популярни платформи, при регистрацията ще получите имейл за потвърждение. Веднага след като последвате линка в него, акаунтът ви ще бъде потвърден.

Таблото за управление в платформата

Когато влезете в своя профил ще откриете цялостно табло за управление на вашата дейност в платформата eToro. То е направено изключително удобно и опростено. Отляво ще видите менюто на вашия профил, което ще ви помогне да браузвате през цялата платформа.

Естествено, ако искате да започнете да търгувате веднага, кликнете върху бутона ,„Deposit Funds“ (Депозиране на средства), където въвеждате желаната сума, като след това изберете начин на плащане. В тази секция има много възможности за разплащане като:

  • кредитна или дебитна карта,
  • PayPal,
  • банков превод,
  • Skrill,
  • NETELLER,
  • UnionPay.

Търговски пазари в сайта eToro

Веднага след като сте направили депозит, можете да започнете своята търговия. На следващата екранна снимка ще видите бутон „Trade Markets “ (търговски пазари). Той ще ви позволи да изберете различните пазари за търговия, налични в платформата.

търговията с криптовалути

Тъй като това ръководство е насочено към покупко-продажба на криптовалути в платформата, в горната лента за навигация може да изберете „Crypto“:

От менюто за управление в сайта посочвате вида дигитална валута, с която искате да търгувате. Нека се спрем по-специално на използването на биткойн (BTC) в сайта eToro.

Кликването върху иконата на BTC ще ви отведе до съответната страница в платформата, отредена за този вид дигитална валута. Като сайт, предназначен за по-широка търговия с този вид криптовалута, eToro предоставя цялата необходима информация за биткойн. Има и специално създадена чат стая, където потребителите да дискутират покупко-продажбата на BTC.

търговията с криптовалути

Ако искате да търгувате с биткойн, кликнете върху синия бутон „Trading“ (търговия) в горния десен ъгъл. Ще видите следния екран:

В горната част на страницата има опция за покупко-продажба на BTC. Можете също така да решите дали да търгувате директно с USD или BTC, в зависимост от това, кое е по-удобно за вас.

В горния десен ъгъл ще видите падащото меню „Trade“. От него може да направите своята поръчка, като кликнете върху бутона „Order“. Тази секция ви позволява да определите по-удобно вашите начални и изходни точки в покупко-продажбата на активи.

„Социална търговия“ в платформата

Социалната търговия е подходяща за потребители, които нямат достатъчно опит в търговията. Начинаещите могат да копират сделки на по-опитни търговци по доста бърз и лесен начин, използвайки менюто на платформата.

В менюто от дясната страна на платформата трябва да кликнете върху „Copy People“ (Копиране на потребители). Веднага след като направите това, ще се появи списък от търговци, заедно с 12-месечните им доходи. В списъка на платформата eToro се показват първо най-успешните инвеститори.

търговията с криптовалути

Mиналото представяне не е индикатор за бъдещи резултати.

Избирането на индивидуален Популярен инвеститор ще покаже техните профили, от които можете да видите търговските им резултати и портфолиото, както и някои основни данни за тях.

Има и функция „Feed“ в този сектор на платформата, подобна на същата опция в социалните врежи и сходна с тази във Facebook. В нея популярните инвеститори могат да публикуват, за да комуникират с другите търговци. Тъй като популярните инвеститори получават стимули за повече хора, които копират техните сделки, това е един от начините да се опитат да създадат по-голям брой от т. нар. „последователи“.

За да копирате сделки на популярен инвеститор, просто щракнете върху бутона „Копиране“ в горната част на страницата. Това ще ви отведе до страница „Купете“, която също ви позволява да зададете т. нар „Stop Loss“ (стопиране на евентуална загуба) функция, за да ограничите негативите на вашите копирани сделки. Няма допълнителни разходи за използване на функциите за копиране в платформата на eToro.

Крипто валути, поддържани от сайта eToro

Платформата поддържа търговията с различни криптовалути. Поддържаните в момента на писане на статията криптовалути са:

Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Dash, Litecoin, Ethereum classic, Cardano, IOTA, Stellar, EOS, NEO, TRON, ZCASH, Binance Coin, Tezos

Депозити и тегления

Можете ли да изтеглите криптовалута от платформата?

Когато купувате криптовалута в платформата на eToro, всъщност купувате основния актив. Сайтът също започна да лансира на етапи свой собствен крипто портфейл, наречен eToro Wallet. С него можете да изпратите криптовалута, закупена чрез платформата, до своя eToro Wallet. Имайте предвид обаче, че все още няма опция за изпращането на криптовалута от портфейла до платформата поне засега.

Важна забележка: от платформата eToro уточняват, че портфейлът им е ограничен, горещ портфейл. Това значава, че няма да имате контрол върху собствените си частни ключове. Въпреки това дигиталните валути се съхраняват в самата борса според най-добрите практики за съхранение в студено състояние. Прочетете пълния FAQ относно портфейла тук.

Освен това можете да използвате портфейла eToro и като обикновен дигитален портфейл. Можете да изпращате средства в портфейла от други крипто портфейли или да ги депозирате вън от своя портфейл. Имайте предвид, че освен такси, начислени от блокчейн системата на всяка криптовалута, сайтът eToro начислява и допълнителни такси.

Такси при изтегляне на средства от платформата

За тегленето на фиатни пари минималната сума е 30$, а за всяко теглене се начислява такса от 5$. За конвертиране в криптовалута към криптовалута има такса от 0,1%, докато за конвертиране в криптовалута към фиатни пари таксите могат да достигнат до 5%. Можете да намерите пълния списък на приложимите такси за криптовалути тук.

Извод: сайтът eToro е чудесен начин за начинаещите да се впуснат в крипто търговията

Със своя изчистен и интуитивен интерфейс и възможност за лесно копиране на търговията на успешни търговци, платформата eToro е чудесен начин за начинаещите да започнат своята крипто търговия. Дори по-опитните в покупко-продажбата на дигитални валути могат да научат някои неща от популярните инвеститори. Не може да се отрече обаче, че таксите за теглене от сайта на eToro са по-високи от други платформи. Все пак, ако не теглите често от на натрупаните във вашия акаунт средства, това няма да се отрази прекалено много на финансите ви.

Имайки предвид всички тези неща, особено ако сте новак в търговията с криптовалути, платформата eToro определено е добър начин да стартирате своя бизнес с дигитални валути.

eToro е платформа с множество активи, която предлага както инвестиране в акции и криптоактиви, така и търговия с CFD.

Моля, обърнете внимание, че CFD са сложни инструменти и идват с висок риск от бърза загуба на пари поради ливъридж. 75% от сметките на инвеститори на дребно губят пари, когато търгуват CFD с този доставчик. Трябва да помислите дали разбирате как работят CFD и дали можете да си позволите да поемете високия риск от загуба на парите си.

Mиналото представяне не е индикатор за бъдещи резултати.

Криптоактивите са волативни инструменти, стойността на които може да варира в широки граници за много кратък период от време и следователно не са подходящи за всички инвеститори. Освен чрез CFD, търговията с крипто активи е нерегламентирана и следователно не се контролира от регулаторна рамка на ЕС.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.