банкови стейбълкойни

Етереум е доминиращата мрежа за стейбълкойни в света и продължава да се разраства. Стойността на техните транзакции вече е по-голяма от тези направени с ETH. Все пак това добър показател ли е?

Миналата седмица изследователската фирма Messari докладва, че търговията със стейбълкойни надвишава като стойност търговията с ETH в мрежата на Ethereum.

Съществуват предимно два вида стейбълкойни:

  • банкови стейбълкойни – като Tether, Paxos, TUSD и USDC, които са привързани към долара,
  • протоколни стейбълкойни – като Dai, които са обезпечени с криптовалута.

В комбинация те представляват 3,2 милиарда долара активи на Ethereum,

Паразити ли са стейбълкойните в мрежата на Ethereum ?

Основателят на Mythos Capital – Райън Шон Адамс анализира ситуацията със стабилните криптовалути, стигайки до заключението, че те не са паразитни за Ethereum.

Той поставя въпроса: ако стабилните монети станат разплащателното средство в Ethereum, губи ли ETH парична си премия ?

На първо място, стабилните монети са също заместител на глобалните свойства за пренос на стойност, характерни за биткойн. Вторият момент е, че някои стейбълкойни като Dai са полезни за паричната премия на ETH, за разлика от банковите, които я отклоняват.

Теоретично банковите стейбълкойни са установени чрез традиционната финансова система, поддържана от долари. Това означава, че те не са устойчиви на цензура и не са опорни активи за системата.

„Стейбълкойните не могат да служат за основа на децентрализирана парична система. Те се конкурират с дигиталните долари в Paypal повече, отколкото се конкурират с крипто активи като DAI, ETH и BTC.“

Ако банкови стейбълкойни се конкурират с платформи като PayPal, това е в полза на Ethereum.

Адамс дава допълнителни подробности, като добавя, че всяко използване на стейбълкойн в смартдоговор на Ethereum ще намали доставката на ETH и ще го направи по-оскъден. Освен това тяхното използването ще привлече повече хора в екосистемата Ethereum, увеличавайки нейното търсене.

По-голямото използване на банкови стейбълкойни също подсилва протокола ERC-20, който понастоящем е индустриален стандарт.

Това осигурява по-голяма вероятност стандартите на Ethereum да бъдат интегрирани в банки за стейбълкойни като Compound и Dai Savings Rate, което се носи повече ликвидност за ETH.

Резултатът е повече разработчици, повече инструменти, по-добри портфейли, повече протоколи, по-добре финансирана икономика на Ethereum.

„Може би този неутрален слой на обезпечаване става толкова интегрален в световната икономическа дейност, че е невъзможно правителствата да го забранят. Той е нещо като интернет“.

В заключение стейбълкойните не са паразитни за ETH, те са голяма причина да бъдем бичи за криптовалутата. В същото време, цените на Ethereum се качиха на 225$, което е над 55% от стойността в началото на годината.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.