2020 ще бъде годината на стейбълкойни

Последните две години накараха света да погледне по-сериозно на криптовалутите. Особено голям интерес към дигиталните пари проявяват централните банки. Много от тях разработват свои собствени стейбълкойни, като техният брой ще се увеличи тази година.

Годината на стейбълкойните

Много е вероятно голяма част от съществуващите стейбълкойни да изчезнат, заради многобройните техни алтернативи. В действителност няма реална нужда от повече от няколко такива криптовалути, обвързани към долара, но в момента те наистина са наситили крипто пазара.

Според съоснователя и изпълнителен директор на Circle Джеръми Аллайър само няколко стейбълкойни ще оцелеят. Естествено той е включил собствената си криптовалута USDC в този списък, като нейното обращение е от над 500 милиона долара. Други конкурентни стейбълкойни, като Paxos, имат половината от нейната пазарната капитализация, а предлагането на Gemini е спаднало до едва 3,7 милиона долара.

Той добави, че Tether все още е доминиращата сила при стейбълкойните, предлагайки опции за офшорно банкиране в щатски долари за Китай и останалата част от Азия, където нейната популярност е нараснала.

Tether отново сериозно раздвижи пазара за дигитални валути, след като през миналия месец бяха лансирани още 90 милиона долара в стейбълкойни. В момента това е четвъртата по капитализация криптовалута с 4,8 милиарда долара в обращение, според „Доклада за прозрачност“ на Tether.

Аллайър добавя, че медиите остават фокусирани върху Libra на Facebook и CBDC, но крипто индустрията ще продължи да се развива.

„2020 г. ще продължи да бъде важна година за стейбълкойните. Техните преобладаващи случаи на употреба ще бъдат с криптовалути, базирани върху фиатните пари, използвани в обществените вериги. Докато децентрализираните финанси ще водят до пропорционално увеличаване на откритите финанси.“

Активи на централните банки

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йенс Вайдман наскоро призова търговските банки да разработят свои собствени решения за разплащане с криптовалути. Това трябва да бъде алтернатива на подобните на Libra дигитални пари, които са възприемани като основна заплаха от финансистите в Европа.

Ясно е, че централните банки разглеждат Libra и USDT, както и други стейбълкойни на трети страни, като преки конкуренти на техните собствени финансови системи. Децентрализираните цифрови активи, като биткойн например, са още по-голяма заплаха за тях.

Нараства броят на централните банки, които проучват и разработват свои цифрови валути. Една от водещите страни в това отношение е Китай, която ще се опита да лансира своя собствена криптовалута тази година, след като Facebook обяви своите големи амбиции за водеща роля на пазара.

Наред с Китай в надпреварата за създаване на CBCD участват и централните банки на Япония, Южна Корея, Тайланд, Сингапур, Швеция, Франция и Европейския съюз.

Много е вероятно, повече страни да се присъединят към добиващото популярност движение през 2020 г., тъй като стейбълкойните и дигиталните валути на централните банки започват да се използват по-широко в ежедневието и при цифровите плащания.

Общество, в което не се използват остарелите начини на разплащане, е крайна цел за всяко правителство, заради възможността за по-голям контрол. Страничен ефект от това може да бъде по-широката употреба на криптовалутните активи, което ще бъде от полза за децентрализираните системи.

Hodl.bg © 2021. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.