Дигиталният юан няма зависи от валутни резерви
Снимка Adi Constantin от Unsplash

Ръководителят на филиала за научни изследвания на цифровите валути на Китайската народна банка (PBOC) Чанчун Му заяви, че криптовалутата на Китай няма да има нужда от „валутна кошница“, за да поддържа стабилна стойност.

Дигиталният юан ще бъде различен от другите криптовалути

Пред репортери на Годишната академична среща на Китайската финансова асоциация и Годишната среща на Китайския финансов форум, провели се в Пекин в събота, Му заяви, че цифровият юан ще бъде различен от другите форми на криптовалути, в това число и на Libra.

“Валутата (дигиталният юан) не се използва за спекулации. RMB (националната китайска валута юан) ще се използва за харчене, а не за спекулации. Той няма характеристиките на биткойн спекулациите, нито се нужда от кошница активи за да поддържат стойността си “, каза Му, цитиран от Shanghai Securities News.

Не е ясно дали от PBOC имат предвид някакъв алтернативен механизъм за обвързване на стойността на цифровия юан към традиционния реминби (както е известен още юанът).

По-евтино и бързо решение за трансгранични преводи

Институтът за изследвания на цифровите валути към PBOC разработва криптовалутата в последните пет години, като официалното наименование на проекта е Електронно плащане в дигитална валута (DCEP). През миналия месец бивш служител на PBOC заяви, че банката предвижда два основни варианта за използване на цифровия юан: за улесняване на плащанията на дребно и създаване на ново средство за трансгранични плащания.

Длъжностните лица в Китай започнаха да разкриват подробности около дигиталната валута на страната скоро, след като Facebook разкри за Libra по-рано тази година. Криптовалутата на социалната мрежа е също така проектирана като по-евтино и по-бързо решение за парични преводи. Стойността на Libra е предвидена да бъде обвързана с кошница от основни световни валути, включително евро, стерлинг и щатски долар, захранвани от членовете на Асоциацията към Facebook. Очаква се Китай, който е обезпокоен от инициативите на заемащи пазарни дялове частни валути, да бъде първата голяма икономика, която въвежда дигитална валута на централната банка (CBDC).

Дигиталният юан е почти готов

Говорейки за процеса на създаване на криптовалутата Му каза, че инженерите от Китайската народна банка почти са приключили с работата:

“Понастоящем проектът за криптовалутата на PBOC има почти завършен дизайн на най-високо ниво, стандартната формулировка, функционални изследвания и разработки, както и отстраняване на грешки и тестване”, каза той.

„За банката скоро ще настъпи моментът, при който постепенно да се стартира със снабдяването на китайските граждани с дигиталния юан, което ще става със съдействието на търговски партньори, включващи Tencent и подкрепената от Alibaba компания, известна като Ant Financial“,

Въпреки че критиците изразиха загриженост, че Китай да може да използва своята криптовалута за повишаване на надзора си върху своите граждани, Му каза, че банката ще гарантира нива на неприкосновеност на личните данни, подобно на разплащанията с обикновена валута. Все пак банката ще може да проследява действия, за които подозира, че са незаконни

От PBOC заявиха през ноември, че дигиталният юан все още е в етап на тестване, което бе в отговор на съобщение, поместено в уебсайт, според което DCEP ще бъде пуснат на пазара на 20 ноември. Съвсем наскоро банкови служители от Китайската народна банка изключиха вероятността от стартирането на криптовалутата преди 10 декември.

Hodl.bg © 2021. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.