5 причини да купите биткойн през 2020 г.

Биткойн променя света и всеки вярващ в силата на криптовалутата ще назове дълъг списък от причини, поради които тя представлява бъдещето на парите. Определено подобно мнение е правилно. Биткойн е глобална валута, която е създадена да реши съвременните проблеми, свързани със сигурността на транзакциите. Тя елиминира нуждата от използването на банкова система, прехвърляйки икономическата сила от големите банки и правителства към хората.

Ето още няколко конкретни причини, защо биткойн е валутата на бъдещето и бъдещето на парите, както и защо да купите биткойн през 2020 г.

BTC е нов клас активи

Класовете активи или области на инвестиции традиционно включват акции, облигации и отскоро субекти, като недвижимите имоти например. Криптовалутата влиза в този списък, набирайки скорост и признание като напълно нов клас активи. С компании като Bakkt, които дават на институционалните инвестиции в биткойн по-голяма популярност, BTC вероятно ще се появи в пенсионните фондове и препоръките на инвестиционни съветници в съвсем близко бъдеще.

Не е обект на същата инфлация и девалвация като фиатните пари

Помислете само какво може да си купите със заплатата през следващата година или дори следващата седмица. Ако живеете във Венецуела, Судан, Аржентина или Зимбабве, едва ли парите ще ви стигнат заради хиперинфлацията там. Но обезценяването на фиатните валути (това са подържаните от държавата валути, като еврото или йената например) е глобален проблем. Страните в Източна Европа имат процент на инфлация над 3% и дори Съединените щати имат процент на инфлация над границата от 2%, определена от Федералния резерв на САЩ. Ограниченият характер на биткойн (само в определен брой койни могат да бъдат издадени), означава, че валутата успява да избегне този проблем. Към това добавете и факта, че наградата на BTC за изкопаването на блок се намалява наполовина на всеки четири години, а темпът на инфлация всъщност намалява с течение на времето. Когато следващият халвинг на биткойн се случи през май 2020 г., темпът на инфлация ще спадне до 1,8%.

Това означава, че криптовалутата ще бъде по-силна, отколкото сега е щатският долар.

BTC е чудесен начин за съхраняване на стойност

Сигурно се питате дали биткойн е цифровото злато? Може да се каже, че BTC надминава всички очаквания. Криптовалутата често се сравнява със злато по съвсем основателни причини. BTC е универсална валута, която не се контролира от никое правителство или субект. Койните се добиват достатъчно трудно и тяхната доставка е ограничена, което увеличава стойността на криптовалутата. Както разгледахме по-горе, биткойн не е обект на същата инфлация като фиатната валута. Той също не се обезценява, което го превръща в отличен начин за съхраняване на стойност. Какво го прави по-добър от златото? За разлика от ценния метал, биткойн е дигитален. Докато златото е доста неудобно за съхранение особено в големи количества, BTC се съхранява и транспортира лесно както в малки, така и в големи количества. Така например 0.25 BTC и 25 BTC могат да се „поберат“ в един и същ дигитален портфейл за криптовалути.

Биткойн не може да бъде конфискуван

В много страни фиатната валута може да бъде замразена от банката или активите ви могат да бъдат иззети от правителството, дори и без предупреждение. При криптовалутата това е различно. Тя не се контролира от централна банка или правителство, което означава, че ако държите ключовете си за биткойн портфейла, само вие имате достъп и контрол върху парите си, без държавна намеса.

Най-вероятно стойността на биткойн ще продължи да расте

Колебанията на цената на биткойн през последните няколко години, карат много хора да смятат, че криптовалутата е твърде променлива, за да се разчита на нея. Но въпреки че нестабилността на цените със сигурност води до драматични скокове и спадове, най-вече през 2017-2018 г., стойността на BTC следва безспорно възходяща траектория. С други думи ако държите достатъчно дълго биткойни, вероятността за поскъпване им е по-висока от всеки друг клас активи през последните 11 години.

Криптовалутата е създадена като начин хората да си възвърнат властта над собствените си икономики. Единадесет години по-късно, BTC не само дава на хората по целия свят възможност да правят точно това, но и се оказва успешна инвестиция, която е достойна за названието си „бъдещето на парите“.

Прочетете още: Как мога да купя биткойн

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.