4 конкурентни предимства на биткойн пред алткойните
Снимка: André François McKenzie от Unsplash

Биткойн (BTC) лесно успява да извоюва предимство над други криптовалути в множество ключови области, което е всичко друго, но не и абсолютна гаранция за бъдещето му като стандарт, отбелязва академик Конрад С. Граф.

Във втората част на интервюто, публикувано от Eurasia Review на 1 януари, Граф подчертава множеството „конкурентни предимства“, присъщи на биткойн.

Ученият се е опитал да представи по задълбочено криптовалутата чрез академични есета, които надхвърлят разглеждането само на нейния механизъм на действие, поставяйки я в контекста на по-широката икономическа система.

Предимства на биткойн

Недостиг

Биткойн печели над други форми на валути, включително и други криптовалути, до голяма степен и благодарение на фиксираното си снабдяване.

„Най-голямото конкурентно предимство на Bitcoin … е способността му да ограничава нови емисии, както и относителната надеждност на методите му за контрол на производството“, обобщава Граф.

По-конкретно доставките на биткойн не могат да бъдат манипулирани, нито може да се промени максималната му емисия от 21 милиона единици, за да бъде компрометирана стойността му.

Нито една организация, колкото и мощна по отношение на активната си изчислителна мощност в мрежата, не е в състояние да намали стойността на съществуващото количество BTC, съхранявано от потребители, като увеличи снабдяването. Това е в пряк контраст с криптовалутите, които са с променливо снабдяване с койни, като етер (ETH) и XRP, както и всички фиатни пари.

Аполитичен пренос на стойността

Горната характеристика прави биткойн особено полезен за всякакви директни преводи и разплащания, като финансов протокол, имунизиран срещу капаните на фиатните пари.

Граф коментира и популярната книга на Сайфидийн Амоус „Биткойн стандартът“, която подробно изследва предимствата на BTC пред фиатните пари. Амоус също така отделя внимание на това как биткойн би могъл да функционира като валута за сетълмент, без да има нужда от посредници.

„Амоус твърди, че биткойнът би могъл да намери някои от най-конкурентните си приложения в сферата на сетълмента, което за някои хора звучи доста мистериозно. Той може да се превърне не само в обща неполитическа парична единица, но и директен конкурент на системата SWIFT, както и на всички други съществуващи или новопоявили се съперници на нея “, обяснява Граф.

Той продължава:

„В свят, в който конвенционалните системи също са политизирани, биткойн има предимство да бъде неутрален. Той не се контролира от нито един от конкурентните силови блокове, което означава, че всеки и всички биха могли потенциално да участват в системата.“

Техническа сила

Сравнявайки го с основните алткойни, именно техническата сила на биткойн е това, което го превръща в очевиден лидер на пазара в продължение на години, добавя Граф.

Стойността на хешрейта на биткойн е достигнала по-голям напредък от Ethereum или подобни пазарни участници.

„В момента BTC има 97 хексахеша (хекса – десетичен префикс за единица в метричната система, обозначаваща стойност от 1018), защитаващи мрежата му до 2.5 хексахеша за BCH (Bitcoin Cash), което дава на биткойн хешрейт 39 пъти по-висок от този на следващата конкурентна криптовалута“, продължава той.

Източник: Coin.dance

Този показател също отличава биткойн от други сходни дигитални валути с много подобни характеристики. Принципът може да е същият, но разпределението на хешрейта, централизацията и активността в конкурентните мрежи са твърде незначителни, за да може въобще да се сравняват с BTC.

Това не е обект

Що се отнася до централизацията, важното предимство, което биткойн има пред „корпоративните“ блокчейн системи, е липсата на слаби страни, от които политическите участници могат да се възползват.

Тази полза стана все по-очевидна през миналата 2019 г. Тогава Facebook разкри за своите намеренията си за Libra, а впоследствие срещна глобално недоволство, насочено към протокола за дигитална валута на социалната мрежа.

Изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг трябваше да се явява няколко пъти пред американските депутати на фона на критиките, че Facebook се опитва да премахне правителствените монополи върху предложения стейбълкойн.

„Нито един главен изпълнителен директор на компания не е бил привикван във Вашингтон за разпит“, заключава в коментара си за биткойн Граф.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.