Предимства и недостатъчи на блокчейн
Снимка: Clint Adair от Unsplash

Повечето блокчейн системи са проектирани като децентрализирана база данни, която функционира като споделена счетоводна книга. Тези блокчейн регистри записват и съхраняват данни в блокове, които са организирани в хронологична последователност и са свързани чрез криптографски доказателства. Създаването на блокчейн технологията носи много възможности в различни индустрии, осигурявайки увеличена сигурност и ненадеждна среда. Децентрализираният му характер обаче носи и някои недостатъци. Например, в сравнение с традиционните централизирани бази данни, блокчейн има ограничена ефективност и изисква увеличен капацитет за съхранение.

Предимства на блокчейн технологията

Разпределение

Тъй като блокчейн информацията обикновено се съхранява в хиляди устройства, в разпределена мрежа от нодове, системата и данните са високо устойчиви към технически сривове и злонамерени атаки. Всеки нод е в състояние да възпроизвежда и съхранява копие от базата данни. Ако един нод се повреди или остане офлайн, това не влияе на достъпността и сигурността на мрежата. 

За разлика от блокчейн, конвенционални бази данни обикновено разчитат на един или няколко сървъра и са по-уязвими от технически повреди и кибератаки.

Стабилност

Потвърдените блокове е много малко вероятно да бъдат редактирани отново, което означава, че след като данните са регистрирани в даден блок, е изключително трудно да ги премахнете или промените. Това прави блокчейн чудесна технология за съхранение на финансови записи или всякакви други данни, тъй като всяка промяна се записва и може да се проследи.

Например, бизнесът може да използва блокчейн технология, за да предотврати измамно поведение от своите служители. При този сценарий технологията може да осигури сигурен регистър на всички финансови транзакции, които се извършват в рамките на компанията. Това би направило много трудно за служителя да крие подозрителни транзакции.

Без нужда от посредник

В повечето традиционни платежни системи транзакциите зависят не само от двете участващи страни, но и от посредник – като банка, компания за кредитни карти или доставчик на разплащания. Когато използвате блокчейн технология, това вече не е необходимо, тъй като децентрализираната мрежа от нодове проверява транзакциите чрез процес, известен като копаене (майнинг). 

Следователно блокчейн системата премахва риска от зависимостта от една единствена организация, а също така намалява общите разходи и такси за транзакции, като премахва посредниците и други трети страни.

Недостатъци

51% Aтаки

Консенсусният алгоритъм на Proof of Work (доказателство за работа), който защитава блокчейн( в случая при Биткойн), се оказа много ефективен през годините. Има обаче няколко потенциални атаки, които могат да бъдат извършени срещу блокчейн и 51% атаки са сред най-обсъжданите. Подобна атака може да се случи, ако една организация успее да контролира повече от 50% от хеширащата мощност на мрежата, което в крайна сметка би им позволило да манипулират мрежата чрез умишлено премахване или промяна в транзакциите.

Промяна на данните

Друг недостатък на блокчейн системите е, че след като се добавят данни към блокчейн е много трудно да се модифицират. Въпреки, че стабилността е едно от предимствата на блокчейн, тя не винаги е добра.

Частни ключове

Блокчейн използва криптография с публичен ключ (или асиметрична), за да предостави на потребителите собственост върху техните криптовалутни единици (или всякакви други блокчейн данни). Всеки блокчейн адрес има съответстващ частен ключ. Докато адресът може да бъде споделян, частният ключ трябва да се пази в тайна. За достъп до средствата си потребителите се нуждаят от личния си ключ, което означава, че те действат като собствена банка. Ако потребител загуби частния си ключ, крипто средсвата в портфейла му се губят и няма как да се възстановят.

Неефикасност

Блокчейн, особено тези които използват Proof of Work, са силно неефективни. Тъй като копаенето им е силно конкурентоспособно и има само един “печеливш” на всеки десет минути, работата на всеки друг нод се обезценява. Собствениците на нодове непрекъснато се опитват да увеличат изчислителната си мощ, за да имат по-голям шанс да открият валиден блоков хеш. Това е една от причините ресурсите, използвани от биткойн мрежата да са се увеличили значително през последните няколко години. В момента тя консумира повече енергия от страни като Дания, Ирландия и Нигерия.

Съхранение

Блокчейн данните могат да нараснат много с течение на времето. В момента блокчейн системата на Биткойн изисква около 200 GB място за съхранение. Сегашният растеж на размера на данните изглежда изпреварва растежа на твърди дискове и мрежата рискува да загуби блокове, ако базата стане твърде голяма, за да могат по малки потребители да я теглят и съхраняват. 

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.