Дигиталната турска лира
Снимка: unsplash.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган постанови, че правителството трябва да завърши тестването на дигиталната турска лира на Националната централна банка (CBDC) през 2020 г. Планира се дигиталната турска лира, основана на блокчейн технологията, да бъде реализирана от Централната банка в съответствие с Годишната президентска програма за 2020г. Това съобщи на 5 ноември турската секция на платформата Cointelegraph.

Тестовете на мигновените разплащания с дигитални лири трябва да бъдат завършени до края на 2020 г.

Публикуваната на 3 ноември президентската програма уточнява, че първите тестове с дигиталната турска лира трябва да бъдат проведени и финализирани до края на 2020 г. Това се посочва в документ, публикуван на 4 ноември от официалната държавна медия на Турция Resmi Gazete.

В рамките на тестовете, правителството планира да разработи софтуерна платформа за мигновени разплащания, базирана на дигиталната лира. Наред с турската централна банка, в проекта ще се включи и националната агенция за технологични иновации, която се нарича Съвет за научни и технологични изследвания на Турция, известен също и като TUBITAK.

Както съобщава Cointelegraph Турция, стартирането на дигиталната лира е част от целта на страната за укрепване на местната икономика.

Документът гласи:

„Основната цел е да се създаде финансов сектор със силна институционална структура, който да отговори на нуждите от финансиране на реалния сектор на по-ниска цена, както и да предложи различни финансови инструменти на широк инвеститорски кръг, с помощта на по-надеждни институции. Това ще позволи на Истанбул да се превърне в атрактивен глобален финансов център. “

Внедряването на блокчейн технологията в турската индустрията постепенно нараства

Включването на плана за дигиталната турска лира в Годишната президентска програма за 2020 г. е логично следствие от предишни подобни проекти на държавата. Те са заложени в Икономическата пътна карта на страната за 2019-2023 г., публикувана през юли 2019 г. В допълнение към CBDC, правителството се интересува от прилагането на блокчейн технологията в транспорта, митниците, публичните услуги и администрацията.

През септември правителството на Турция обяви планове за създаване на национална блокчейна инфраструктура, с помощта на която да се въведе леджър технологията в публичната администрация.

Както бе съобщено на 1 ноември, Чангпенг Жао, който е изпълнителен директор на основната борса за криптовалути Binance, ще бъде оратор на тазгодишното издание на Конференцията на турските капиталови пазари в Истанбул от 19–20 ноември 2019 г.

Hodl.bg © 2020. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.