Майнинг (копаене) на криптовалута

Майнингът (копаене на криптовалута) е процес, при който транзакциите с криптовалути се събират, проверяват и записват в дигитална счетоводна книга, известна като блокчейн. Работата, извършвана от копачите, е от съществено значение за поддържането на целостта на мрежата, като тя е отговорна и за въвеждането на нови койни в системата.

Новата дигитална валута се генерира чрез майнинг (копаене на криптовалута)


В рамките на традиционната банкова система фиатната валута се отпечатва и разпространява от финансови институции и правителствени органи. Но за повечето криптовалути издаването на нови монети не се извършва от централизирани субекти. Вместо това нови дигитални единици се генерират чрез процеса на добив, който следва предварително определен набор от правила, установени от основния протокол. Докато протоколът определя кои са основните правила, така наречените консенсусни алгоритми очертават как ще бъдат следвани тези правила – например по време на валидирането на транзакциите.

Ако вземем биткойн за пример, участниците в процеса на добив се наричат „​​нодове“ или само „миньори“. Те играят ключова роля в сигурността на блокчейн мрежата. Задачата на всеки копач е да събира непотвърдени транзакции от пула на паметта и да ги организира в кандидат-блок, който те ще се опитат да валидират.

Транзакция на генериране


Когато създава кандидат-блок, миньорът включва транзакция, при която изпраща наградата за блока на себе си. Тази транзакция е известна като „транзакция за генериране“ (coinbase/generation transaction) и често е първата, записана в един блок.

След като се формира списъкът на непотвърдени транзакции, всяка транзакция се хешира и изходните резултати се организират по двойки. След това тези двойки се хешират, като се получават нови резултати, които също са организирани в двойки и отново се хешират. Процесът се повтаря, докато не се получи единствен хеш, който се нарича хеш на корена или дървото Меркле.

След това хешът на корена се комбинира с хеша на предварително потвърдения блок заедно с псевдослучайно число, наречено нонс, както и някои други параметри. Тези елементи се хешират, създавайки хеш на блока за този кандидат-блок.

Все пак миньорът ще има успех, само ако полученият резултат – хеш на блока за техния кандидат-блок е под предварително определена стойност – цел. Следователно процесът се основава на опит и грешка, като те трябва да изпълняват многобройни хеширащи функции с различни нонси, за да достигнат до валиден резултат. Първият миньор, който намери валиден хеш, потвърждава своя кандидат-блок и получава наградата за блока. Целият процес отнема средно десет минути.

След като блокът бъде валидиран, той се добавя към блокчейна и миньорите започват да работят върху следващия блок. Валидният хеш, произведен от миньорите, функционира като доказателство за тяхната работа и затова алгоритъмът за консенсус на биткойн се нарича „доказателство за извършена работа“. Всеки потвърден блок има уникален хеш на блока, който действа като идентификатор.

Наградата за блока се определя от протокола на биткойн и намалява на всеки 210 000 блока или за около четири години. Първоначално наградата за блок е била 50 BTC, а сега е 12,5 BTC.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.