Крипто стартъпите изостават с новите версии
Снимка: unsplash.com

Показателят GitHub и активността на развитие са едни от водещите индикатори за състоянието на крипто стартъпите. Някои репозитори се отличават с висока активност, особено при ключови представяния.

Крипто стартъпите изостават с новите версии

32% от всички проекти за криптовалута не успяха да публикуват нито един ред код през 2019 г. Въз основа на проучване на 2000 стартиращи компании, направено от проекта Coincodecap, се установи, че 640 от тях са напълно неактивни.

Експертът Нелсън М. Росарио публикува в своя профил @NelsonMRosario туит, в който се казва, че 32% от токеновите проекти не са създали нито един ред код през 2019 г. В него още се казва:

„От прегледаните 2000 токенови проекта, 640 не са публикували нито един ред код през 2019 г., въпреки че много от тях все още имат пазарна капитализация.“

Това число не е изненада, тъй като малко на брой проекти заемат първите места, когато става въпрос за версиите на GitHub. Това обаче е особено тревожен сигнал, показващ, че бившите стартиращи ICO потъват в неизвестност или просто се провалят.

„Крипто пейзажът е пълен с лъжи и празни обещания. За да подобрим тази екосистема, ние трябва да премахнем проекти, които не изпълняват обещанията си, дадени на инвеститорите “, коментира проектът Coincodecap.

Анализът е на Coincodecap, който свързва успеха на обменния курс с наличието на кодове. В него се разкрива, че активите, принадлежащи към неактивните проекти, имат пазарна капитализация от 415 милиона долара. Най-яркият пример е проектът Proton Token, който от 2018 г. не е публикувал нов код.

Една от причините за слабата активност е, че създаването на нов блокчейн проект може да бъде сравнително просто, особено ако токенът е изграден през мрежата на Ethereum. В миналото множество проекти обещаха да стартират свои собствени блокчейн системи, но малцина преминаха към създаване на нова мрежа по време на т.нар. „мечи пазар“ на алткойни.

Но дори и активно публикуващите проекти забавят дейността си. По-големите криптовалути, като Bitcoin Cash (BCH) и Monero (XMR), намалиха темповете на създаване на версии. Предишните водещи койни Komodo (KMD) и Lisk (LSK) също забавиха производството си.

YOBIT търгува 62 неактивни проекта

Силно неактивните проекти преобладават на някои борси, които имат репутация да листват сравнително по-незначителни проекти. YoBit е водещата борса, която хоства 62 токена или койни, без да има и ред от код, създаден през 2019 г.

Забавянето на производството на повечето криптовалутни проекти съвпада с намаляването на темпа в тяхното развитие. Това се отнася най-вече за тези, които успяха да наберат средства по време на пиковете на пазара. С поевтиняването на Ethereum (ETH) до $200, множество проекти не могат да отговорят на изискванията за развитие.

В крипто пространството не е нищо ново отмирането на проекти. Но засега повечето неактивни продължават да имат някакво търговско участие.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.