Етериум (ETH) цена и графика

Етериум (ETH) цена и графика

Цена на етериум

Тук можете да видите цена на етериум с други полезни пазарни данни, включително пазарната обемът на търговия, почасови и дневни промени, общото предлагане, най-високите и най-ниските цени и т.н.

ethereum
Ethereum (ETH)
Rank: 2
$ 1,056.76
Цена (BTC)
Ƀ0.05441000
Пазарна Капитализация
$ 128.45 B
Обем
$ 14.40 B
Промяна 24 ч
6.55%
Общо снабдяване
0.00 ETH

Графика на етериум

Можете да изберете валутата долари или евро, както периода на графиката – 1 ден, 1 седмица, 1 месец или цялата история.

Етериум (Ethereum) е публична, блокчейн базирана разпределена компютърна платформа с отворен код и операционна система предлагаща смарт контракт (smart contract) (скриптова) функционалност. Заедно с биткойн, Етериум се смята за една от платформите пионери в блокчейн технологията. Базирана на нея е криптовалутата Етер (ETH). Етера може да се прехвърля между акаунти и се използва за да компенсира поддържащите мрежата нодове за извършените изчисления.

Етериум осигурява децентрализирана Тюринг-завършена виртуална машина – Ethereum Virtual Machine (EVM), която може да изпълнява скриптове, използвайки международна мрежа от нодове. “Gas”, вътрешен механизъм за ценообразуване на транзакциите, се използва да ограничава спама и да разпределя ресурси по мрежата.

История

Етериум първоначално е описан в бяла книга през 2013 г. от Виталик Бютерин, програмист занимаващ се със списание Bitcoin Magazine, с цел да се създават децентрализирани приложения. Бютерин настоява, че биткойн се нуждае от скриптов език за разработване на приложения.  След като не успява да убеди останалите разравотчици, той предлага разработването на нова платформа. По време на публичното му оповестяване през януари 2014. г. основният екип на Етериум е Виталик Бютерин, Михаил Алиси, Антони Ди Йорио и Чарлс Хоскинсон. Официалното разработване на софтуерния проект започва в нчалото на 2014. г през швейцарската компания Етериум Швейцария Ethereum Switzerland GmbH (EthSuisse). В последствие е създадена с нестопанска цел и фондация Етериум.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.