Биткойн (BTC) цена и графика

Биткойн (BTC) цена и графика

Цена на биткойн

Тук можете да видите цена на биткойн с други полезни пазарни данни, включително обемът на търговия, почасови и дневни промени, общото предлагане, най-високите и най-ниските цени и т.н.

bitcoin
Bitcoin (BTC)
Rank: 1
$ 19,534.56
Цена (BTC)
Ƀ1.00000000
Пазарна Капитализация
$ 374.13 B
Обем
$ 19.78 B
Промяна 24 ч
2.95%
Общо снабдяване
21.00 M BTC

Графика на биткойн

Можете да изберете валутата долари или евро, както периода на графиката – 1 ден, 1 седмица, 1 месец или цялата история.

Биткой е криптовалута и международна система за плащания. Той е първата децентрализирана дигитална валута, като системата работи без нуждата от централна банка или административен орган. Мрежата е от равноправни потребители (peer-to-peer) и транзакциите се извършват директно между потребителите, без посредник. 

Тези транзакции се потвърждават от мрежа от компютри наречени нодове чрез използването на криптография и се добавя към споделена счетоводна книга, която се нарича блокчейн. Биткойн е измислен от човек или група от хора под името Сатоши Накамото и е публикуван през 2009 г. Биткойните се получават като награда от процес наречен “копаeне”. Те могат да бъдат разменени за други валути, продукти или услуги. 

История

Един от първите поддръжници на биткойн е получателят на първата биткойн транзакция програмиста Хал Фини. Фини изтеглил биткойн софтуера в деня, в който е бил публикуван, получил 10 бикойна от Накамото. Това било първата биткойн транзакция . Други поддръжници на биткойн са Вей Дай, създателят на предшественика на биткойн – b-money, и Ник Сабо, създателят на bit gold. В първите дни на криптовалутата се предполага, че Накамото е изкопал над 1 милион биоткойна. 

През 2010 Накамото предава ключа за предупреждение и контрола над хранилището с биткойн кода на Гавин Андерсен, който по късно става водещ разработчик в биткойн фондацията.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.