Бъдеще на криптовалутите и фиатните пари според Deutsche Bank
Снимка  Holger Link от Unsplash

До 2030 г. търсенето на алтернативни валути ще се увеличи, като криптовалутите евентуално ще заменят фиатните пари, гласят последните проучвания на Deutsche Bank.

В доклада си „Представете си 2030“ стратегът на Deutsche Bank Джим Рийд повдигна въпроса за предизвикателствата, с които се сблъсква съществуващата фиатна система през последните години. Това е свързано по-специално с появата на криптовалутите. Рийд предвижда, че повишеното търсене от потребителите на безналични начини за разплащане и анонимност, може да привлече повече хора към цифровите валути.

Приемане от обществото и свързаните с това предизвикателства

За да получат по-широко приемане от потребителите, дигиталните активи трябва да преодолеят три основни препятствия. Те са свързани с признаване на легитимността им от правителствата и регулаторните органи, което води до ценова стабилност и позволява достигането на платежния пазар в глобален план. Според Рийд създаването на съюзи с ключови заинтересовани страни, като доставчици на мобилни приложения и разплащателни карти, ще позволи подобно развитие.

В същото време специалистът посочи, че с по-широкото приемане ще възникнат нови предизвикателства. Рийд определи кои са основните заплахи за предполагаемата, базирана на цифрова валута, финансовата система. Това са зависимостта от използването на електричество, кибератаките и предполагаема дигитална война.

„Когато това се случи, границата между криптовалутите, финансовите институции, публичният и частният сектор може да се размие”, отбелязва Рийд.

Държавите проучват цифрова валута на централната банка

Междувременно световните правителства активно обсъждат необходимостта от разработване на национални цифрови валути. По-рано днес управителят на Bank of Japan Харухико Курода заяви, че в страната няма публично търсене на цифрова валута на централната банка (CBDC). Курода отбеляза нарастващото търсене на парични плащания и добави, че банката проучва техническите и правните особености на проблема.

Британските Вирджински острови предприеха по-активен подход към CBDC, обявявайки, че страната разработва дигитална валута, наречена BVI – LIFE. Това се прави в сътрудничество с блокчейн стартъпа LifeLabs. Валутата е част от по-широка инициатива за развитие на местния финтех сектор. Дигиталните пари на островната държава ще бъдат привързани към щатския долар.

Централната банка на Франция планира да тества CBDC за финансовите си институции през 2020 г.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.