Обзор на криптовалутите през 2019г.

Обзор на криптовалутите през 2019 г. – 1 част

Чангпен Джак – основател и изпълнителен директор на Binance

Нараства броят на правителствата по целия свят, които разглеждат блокчейн технологията и криптовалутите, включително стейбълкойните, като саморегулиращи се и глобални регулаторни стандарти. Това говори и за по-широкото публично приемане. Мисля, че през 2020 г. ще видим различни експерименти, изпробвани от много различни правителства по целия свят за приемане на дигиталните пари. Някои ще работят, други може и да не сполучат, но като цяло, те ще имат изключително положителен ефект за приемането на криптовалутите.

Алехандро Де Ла Торе – вицепрезидент на Poolin

Миналата 2019 г. беше време за добив на криптовалути. Силата на хешрейта непрекъснато се увеличаваше през цялата година, за да достигне най-високото си ниво от 100 ексхаша, което е рекорд за биткойн. Хешрейтът се увеличи, въпреки че колебанията в цената на криптовалутата бяха големи и в повечето случаи нейният пазар бе мечи. Всичко това красноречиво говори, че криптовалутите, и по-точно биткойнът, ще играят важна роля и в бъдеще. Доверието, което копачите показват към дигиталните пари, независимо от моментната цена, е изключително добър знак за развитието на биткойн индустрията през следващите години. Този факт доказва, че хората, които добиват криптовалутата, вярват в биткойн и неговия потенциал.

През 2019г. бях впечатлен и от появата на множество ъпгрейди на минния протокол, а именно Stratum v1. Имайте предвид, че през цялото време Stratum v1 не е имал актуализация. Страхотните „мозъци“, стоящи зад компанията Braiins, разработиха и стартираха Stratum v2. Това е важна стъпка към по-нататъшна децентрализация на процеса на добив. Освен това други минни басейни като този, в който работя в момента – Poolin, разработват нов протокол за добив. Той също допринася за по-нататъшната децентрализация. От Poolin го наричат Bitcoin Universal Mining Protocol (универсален протокол за добив) или BUMP. Информацията за нашия протокол с отворен код ще бъде публикувана през 2020 г.

Джон Девадос – ръководител на отдела за развитие на Neo

2019 беше годината, в която криптовалутите и блокчейн технологията неизменно присъстваха в заглавията на световните медии. Въпросите „какво“ или „защо“ останаха в миналото, сега се задава само въпросът „кога“ криптовалутите ще добият още по-голяма популярност и ще поведат финансовия сектор по нов път.

През тази година се случиха три големи събития.

През юли Джером Пауъл – председател на Федералния резерв в САЩ, даде показания относно проекта Libra пред Банковата комисия на Сената. За първи път висшите служители в САЩ имаха възможност да разберат значението на криптовалутите и необходимостта да се балансират финансовите иновации по „безопасен и солиден начин“, както той се изрази.

През октомври президентът на Китай Си Цзинпин публично насърчи своята държава да „ускори развитието на блокчейн технологията и индустриалните иновации.“ Това е един забележителен пример – послание, което не е правено от друг световен лидер. То предизвика зараждането на внушителна вълна от инвестиции и иновации.

Съвсем наскоро Банката за международни разплащания (BIS), която служи и като своеобразна „централна банка за централните банки“, инициира диалог за формулиране на криптовалутна политика за банките по целия свят. От BIS искат да създадат „пруденциално третиране на банкови експозиции към криптоактиви“, както е посочено в тяхното становище.

Всички тези знаци ни показват изключителността на времето, в което живеем.

Обзор на криптовалутите от Даниел Димерс – ръководител на блокчейн отдела в PwC

Всички станахме свидетели на положителните промени след „зимата на криптовалутите“. През последните 6–8 месеца наблюдаваме по-скоро едно нормализиране на цените. За мен това е по-здравословно за екосистемата, отколкото ако стойността на криптовалутите се покачи стремглаво. Работейки като посредник между света на блокчейн технологията и криптовалутите – от една страна, а от друга – настоящите големи корпорации, това, което 2019 наистина показа, е възприемане на дигиталните пари като бъдещ финансов инструмент. За повечето от нас това звучи по-скоро шаблонно, но нещата са коренно различни за ръководителите на компании по целия свят. Libra има важен принос за това. Новината, че голяма технологична компания е на прага да стартира такъв амбициозен блокчейн проект, кара много хора да се замислят.

Hodl.bg © 2020. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.