Криптовалутите са нематериален актив

Притежаваните криптовалути не могат да се дефинират нито пари в брой, нито като финансови активи, но отговарят на определението за нематериален актив, споделя влиятелен регулаторен орган за глобални счетоводни стандарти.

Новинарската медия „Корея Таймс“ публикува информация, която се позовава на данни от Корейския счетоводен институт. От нея става ясно, че Международният комитет за разяснение на международните стандарти на финансовите отчети (КРМСФО) е взел гореспоменатите решения след среща в Лондон през Юни 2019.

Притежанията на криптовалута отговарят на определението за нематериален актив

Всъщност базираният в Лондон КРМСФО, който определя Международния стандарт за финансово отчитане (МСФО), определя в един малко известен документ от 21 Юни 2019, че притежанията на криптовалута отговарят на определението за нематериален актив на основанието, че:
(а) тя може да бъде отделена от притежателя, продадена или прехвърлена поотделно;
и
(б) не дава право на притежателя да получи фиксиран или определен брой валутни единици.

Нематериалните активи се определят от Комитета като непарични активи, без физическа същност. Той също така заключи, че криптовалутата не може да се счита за собствен капитал и не дава на притежателя договорни права за валутна обмяна. По-важното е, че според Комитета криптовалутите не са пари в брой, тъй като по практически причини не са средство за валутна обмяна.

Комитетът добавя, че в някои случаи криптовалутата може да бъде отчетена като инвентар, ако едно предприятие „държи криптовалути за продажба за обичайните си бизнес дела“.

Ако се върнем назад, въпросът с криптовалутите не беше добавен към дневния ред на Комитета за разяснение на международните стандарти на финансовите отчети , което означава, че скорошното разкритие отразява само евентуалните настроения в регулаторния орган, а не действително прието правило.

Но след като Комитетът определи даден стандарт, тенденцията е той да се спазва, тъй като МСФО се използва в около 144 юрисдикции. Също така той е едно от изискванията за публични компании в Сингапур, Южна Корея и почти цяла Европа, въпреки че САЩ досега използват само рамката на т.нар. Общоприети счетоводни принципи (GAAP).

Счетоводното разрешаване на въпроса с криптовалутите се обсъжда от 2016 г. насам, като бяха проведени многобройни разговори и представени различни документи. Наскоро КРМСФО получи 23 писма с коментари по този въпрос от широк кръг заинтересовани страни, включително Хонконгския институт на сертифицираните публични счетоводители (HKICPA), Индонезийския съвет за стандарти за финансово счетоводство, Съветът за счетоводни стандарти в Корея (KASB) и Бордът на счетоводните стандарти на Япония (ASBJ).

Hodl.bg © 2021. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.