Сатоши Накамото

Създателят на биткойн

Ако сте се чудили кой е Сатоши Накамото и защо често се говори за него, ето я причината – той е създателят на биткойн (bitcoin). Разбира се името е псевдоним, а „бащата” на най-популярната криптовалута остава неизвестен и до днес или поне oфициално никой не е успял да се свърже с него в реалния живот. Накамото изчезва и от интернет  пространството през 2011 г., оставяйки малко улики, подсказващи за реалната му самоличност. През годините много хора са твърдели публично, че те са Сатоши Накамото, но никой от тях не успявал да подкрепи изявленията с неоспорими факти.

Първите дни на криптовалутата

В самото начало на специализирания форум „Биткойнталк“ Сатоши споделя, че работата върху bиткойн е започнала през 2007 г. Това става две години преди да бъде добит първият блок. Той е наречен Genesis и е добит на 3 януари 2009 г. Това е и първият блок в блокчейна на тази криптовалута. Накамото е копачът на Genesis, добивайки първите 50 биткойна, пуснати в обращение някога. Това възнаграждение от първия блок обаче остава неизразходвано поради странност в начина, по който генерираният блок е отразен в кода.  Проучване под името „BitMEX Research“ публикува анализ на първите дни на биткойн (bitcoin), стигайки до заключението, че „някой“ е добил 700 000 биткокойна. Мнозина приемат, че това е бил именно Сатоши, но твърдението остава недоказано официално.

Човек може само да си представи славата, която „бащата“ на биткойн, човекът стоящ зад псевдонима Сатоши Накамото би получило, ако истинската му самоличност някога излезе наяве. Не е за пренебрегване и темата с огромното богатство, което се е натрупало в сметката му в годините след създаването на биткойн. Все пак Сатоши изглежда не е похарчил нито една от койните, за които се предполага, че притежава.

Сатоши Накамото трябва да остане анонимен

През годините се появиха много хора твърдящи, че именно те са Сатоши. Има и такива, които с основание са били смятани за истинските създатели на Биткойн.

Лицето или групата от хора стоящ зад псевдонима Сатоши Накамото, създател на първата децентрализирана валута в света, може би трябва да остане анонимно и самият Сатоши знае това. Причината е естеството на неговото (тяхното) творение. След като създава протокол, в който липсва централна точка на управление, Накамото може би е разбрал, че поддържането на неговата анонимност единствено и само ще помогне на биткойн, блокчейн и цялата крипто общност.  

Който и да е Сатоши, той (или те) е безспорно геният на нашето време. Протоколът на биткойн предоставя икономически стимули на точните места, което води до практическо решение на т. нар. „проблем на византийските генерали“. Сатоши Накамото прилага концепции, заети от криптографията, математиката, теория на игрите и икономиката, за да създаде отлично проектираният и първи в света ограничен дигитален актив, наречен биткойн и на практика да постави основата на много по-добра алтернатива на паричната и банкова системи.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.