Китайските копачи контролират 66% от хешрейта на биткойн

В нов доклад се твърди, че китайските копачи на биткойн (BTC) вече контролират 66% от глобалния хешрейт.

Китайската провинция Съчуан е отговорна за над половината от световния хешрейт. Това показва проучване на базираната в Лондон мениджърска компания за цифрови активи CoinShares, за което съобщава Reuters на 11 декември.

Хешрейтът е мярка, отнасяща се до общата изчислителна мощност, участваща във потвърждаването на транзакции в блокчейн мрежата на биткойн. По-голямата мощност предполага по-голяма мрежова сигурност и по-голям интерес към потенциала за рентабилност от добива на биткойн.

Най-високият отбелязан хешрейт от 2017 г. насам

Според доклада, китайският дял на хешрейт се е повишил от 60% през юни 2019 г. Това е най-високият резултат, регистриран от CoinShares, откакто фирмата е започнала да наблюдава стойностите на хешрейт през 2017 година.

Докато провинция Съчуан представлява над 50% от световния хешрейт, водещи центрове за добив на криптовалути в Китай са и провинциите: Юнан, Синдзян и Вътрешна Монголия. Сред другите световни хъбове са обекти в САЩ, Русия и Казахстан, се казва в съобщението на CoinShares.

Новото повишение може да е резултат от използването на по-сложен хардуер за копаене

Крис Бендиксен, ръководител на научните изследвания в CoinShares, предположи, че скорошното покачване на хешрейта на Китай вероятно е резултат от прилагането на по-съвременен хардуер за копаене на криптовалута.

Той отбелязва в доклада си:

„Това е от полза за китайската индустрия за добив на криптовалута. Ако сте първият, който увеличи дела си на хешрейт, и можете да го направите преди конкурентите си, това като цяло е добре.“

Очевидно Bitmain монополизира крипто пазара на Китай

Както наскоро съобщиха от Cointelegraph, Bitmain и Canaan Creative са водещите доставчици на чипове за копаене на криптовалута в Китай. Междувременно Bitmain е на път да монополизира китайския пазар на криптовалути, тъй като според някои съобщения компанията държи 75% от пазара за хардуер, предназначен за добив на криптовалута в световен мащаб.

Според финансови документи от 20 ноември, Canaan е успяла да събере 90 милиона долара в първоначалното си публично предлагане, което възлиза на 75% по-малко от очакваното.

Друг основен производител на хардуер за добив на биткойн – MicroBT, е изправен пред опасността от започването на съдебен спор с Bitmain, отнасящ се за нарушаване на интелектуалната собственост. Основателят на MicroBT е бил задържан от полицията в Шенжен, за да подпомогне разследването на този случай.

Hodl.bg © 2021. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.