Как се определя цената на Етериум

Какво определя цената на Етериум?

Етериум е публична, P2P (peer-to-peer – директно от потребител към потребител) мрежа или блокчейн със собствена криптовалута, наречена етер.

Създаден от Виталик Бутерин през 2014 г., целта на криптовалутата е да бъде платформа, на която могат да се изпълняват интелигентни договори.

По-просто казано, Етериум е предназначен да бъде световен компютър.

Ако биткон съхранява списък на транзакциите на своята блокчейн мрежа, системата на Етериум е разработена за съхранение на различни видове данни, които могат да бъдат достъпни и използвани от компютърните програми, работещи на нея.

Какво определя цената на Етериум

Много хора се чудят как се определя цената на етера.

Важно е да се знае, че тя работи не по-различно, отколкото е при другите криптовалути.

Цената на етера се определя по същия начин както всичко останало – чрез социален консенсус.

Какво означава това

Стойността на криптовалутата се определя от това, за колко собственикът й я продава и колко купувачът би платил за нея.

Цената на продавача обикновено се нарича „цена на запитване“, а това, което купувачите плащат, се нарича „офертна цена“.

Разликата между двете стойности се нарича „спред“ (spread price – разликата между цена купувам и цена продавам), а последната транзакция е „текущата стойност“.

Пример

Златото, имотите, акциите и дори фиатните валути се определят по същия начин.

Ако утре някой е готов да ви даде стоки със стойност 90 цента за долар, тогава ще трябва да приемете тази цена. Но може и да изчакате, докато тя се покачи. Освен това бихте могли да предложите този долар за стоки на стойност 95 цента.

По същество това е доста гъвкава система, при която се определя всяка цена на пазара.

Най-важното, което може да се каже е, че стойността на етер е такава, на каквато вие и продавачът сте склонни да търгувате.

Твърдението, че етер не струва нищо е мит

Тези, които казват, че етер или биткойн нямат стойност, защото не са подкрепени с нищо, грешат твърде много.

Много хора твърдят, че американските долари и други фиатни валути са подкрепени от активите на страната. Въпросът тук е: „Кой решава каква е стойността на тези активи?“

Отговорът на въпроса е прост

Един долар струва долар поради социалния консенсус, направен от тези, които предоставят и приемат валутата.

По същия начин, ако социалният консенсус реши, че Етер струва 1 милион щатски долара, като купувачът, така и продавачът се съгласяват на тези условия, тогава един етер ще струва 1 милион долара.

Заключение

Инвеститорите и търговците използват икономическите фундаменти на етер, за да направят възможно най-доброто предположение за неговата бъдеща стойност. Те използват данни за търсенето, предлагането и пазарните условия на криптовалутата и се опитват да определят каква ще бъде пазарната цена.

В случая с етер – той има ограничено снабдяване и може да се използва за сключване на блокчейн базирани интелигентни договори в своята мрежа с нарастваща потребителска база.

Всичко това показва, че бъдещата цена на криптовалутата ще стане по-висока, отколкото е днешната. Въпреки че Етериум има конкуренти, които могат да вземат дял от пазара, ако се докажат като по-добра мрежа за приложения за интелигентни договори.

И ако това се случи, тогава етера може да загуби своята стойност.

Това са спекулациите, използвани при определяне дали етер е добро допълнение към портфолиото от криптовалути или не.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.