Как да купя биткойн ?

Ако сте научили основните неща за биткойн, интересувате се от неговия потенциал и сега искате да купите известно количество койни. Въпросът е “Как да си купя биткойн ?”.

Моят съвет е никога да не инвестирате по-голямо количество криптовалута, отколкото можете да си позволите да загубите. Цените на койните са нестабилни, като може да се понижат или покачат.

Биткойните могат да бъдат закупени на специализирани онлайн борси или директно от други потребители в специализирани за целта пазари.

Можете да плащате за тях по различни начини – в твърди пари, кредитни и дебитни карти, банкови преводи или дори с други криптовалути, в зависимост от това от кого ги купувате и къде живеете.

1. Настройте своя дигитален портфейл

Първата стъпка е да настроите дигиталния си портфейл, където да съхранявате вашите биткойни.  Ще ви е необходим такъв, независимо от предпочитания от вас метод за купуване. Това може да бъде онлайн портфейл, който е част от платформа за обмен или независим доставчик, настолен портфейл, мобилен портфейл или офлайн портфейл, който може да бъде например хардуерно устройство или хартиен портфейл.

В тези категории портфейли има голямо разнообразие от услуги, от които да избирате. Направете подходящо проучване на отделните видове, преди да решите коя версия е най-подходяща за вашите нужди.

Прочетете още:

Най-важната част от всеки портфейл е запазването на вашите ключове, което представлява поредица от символи или пароли. Ако ги загубите, вие губите достъп до съхраняваните там биткойни.

2. Купуване на биткойн онлайн

Отворете своя сметка в борса за криптовалути

Борсата за криптовалути ще купува и продава биткойни от ваше име. В момента работят стотици такива онлайн платформи, с различна степен на ликвидност и сигурност. Все повече нови борси продължават да се появяват, докато други преустановяват съществуването си. Както при портфейлите, препоръчително е да направите проучване, преди да изберете. Може да имате късмет, избирайки измежду няколко реномирани борси. От друга страна, достъпът ви до подобни платформи може да бъде ограничен до една или две, в зависимост от вашия географски район.

В момента най-голямата борса за биткойни в света по отношение на обема щатски долари, търгувани там, е Binance. Други платформи с голям обем са Coinbase, Kraken и Bitfinex. Ако решите да инвестирате по-малки суми, повечето реномирани борси ще ви свършат добра работа.

Изисквания

С изискванията, свързани с изискването за познаване на активните клиенти (KYC – Know Your Customers) и в съответствие с мерките срещу изпирането на пари (AML – Anti-Money Laundering), много борси вече изискват потвърдена идентификация за настройка на акаунта. Това обикновено включва прилагането на снимка на вашия официален документ за самоличност, а понякога и доказателство за адрес.

Повечето борси приемат плащане чрез банков превод или кредитна карта, а някои са готови да работят и с Paypal преводи. Голяма част от платформите имат такси, които обикновено включват таксите за използване на биткойн мрежата.

Всяка борса има различна процедура както за настройка на портфейла, така и за транзакциите с него. Платформата трябва да ви предостави достатъчно подробности, които ще ви помогнат при покупката. Ако няма подобна информация, помислете за избор на друг доставчик на крипто услуги.

След като борсата получи плащане, тя ще закупи съответното количество биткойни от ваше име и ще ги депозира в автоматично генериран портфейл на платформата. Това може да отнеме минути или понякога часове, ако възникнат затруднения с използването на мрежата. Ако желаете, можете да преместите средствата в свой офлайн портфейл извън борсата. Тази мярка се препоръчва от повечето специалисти, занимаващи се с криптовалути.

3. Как да купя биткойн с пари в кеш ?

Платформи като LocalBitcoins ще ви помогнат да намерите потребители във вашия район, които са готови да обменят биткойни за кеш. Също така и сайтовете WallofCoins, Paxful и BitQuick ще ви дадат насоки за най-близкия банков клон, в който може да направите депозит в брой и да получите биткойни само в рамките на няколко часа.

ATM са машини, с които зареждате онлайн портфейла си с биткойни в замяна на сума в кеш. Те работят по подобен начин като обикновените банкомати. С тях депозирате определена сума в брой, като поставяте QR кода на виртуалния си портфейл до екрана и съответното количество биткойни се добавя към вашата сметка. Платформата Coinatmradar може да ви помогне да намерите най-близкият криптовулатен банкомат във вашия район.

Забележка:

Специфичните компании и сайтове, споменати тук, не са единствените налични опции и не трябва да се приемат като препоръка.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.