Как да купя криптовалута?

Как да купя криптовалута?

Процесът на покупка и продажба на криптовалута е много по-опростен през последните няколко месеца. Има пет важни фактора, за които трябва да помислите, преди да купите дигитална валута:

  • Местоположение

За да разберете как и къде можете да закупите криптовалута, важно е да проверите законите и регулациите, които важат във вашата страна.

  • Начин на плащане

Най-често срещаните и приети методи за плащане за закупуване на криптовалута включват: кредитна карта, банков превод или дори пари в брой.

Различните уебсайтове приемат различни методи за плащане, така че ще трябва да изберете уебсайт, който приема начина на плащане, който искате да използвате.

  • Вид криптовалута

Не всички криптовалути са достъпни за закупуване във всеки уебсайт. Ще трябва да намерите платформа, която продава дигиталната валута, която искате да купите.

  • Такси при купуване

Всеки уебсайт работи с различни такси. Купуването от някои платформи е по-евтино, отколкото от други. Проверете колко са таксите, преди да направите свой акаунт в който и да е уебсайт. Едва ли искате да изгубите времето си, създавайки профил в платформата, след което да установите, че разходите по купуване на криптовалута ще са доста високи.

  • Колко криптовалута може да си позволите

Както при всяка инвестиция, никога не трябва да инвестирате повече, отколкото можете да си позволите. Препоръчително е да се консултирате предварително с финансов съветник, ако имате такъв.

Имайки предвид тези 5 фактора, можете да пристъпите към покупка. Все пак когато купувате криптовалутата си, къде може да я съхранявате? Във всеки случай това няма са е в банковата ви сметка.

Портфейл за криптовалута

Криптовалутният портфейл е мястото, където съхранявате криптовалутите си, след като сте ги купили. Можете да го приемете и като своеобразна банкова сметка за вашата дигитална валута. С портфейла процедирате по същия начин, по който съхранявате традиционните валути като USD, JPY, EUR и т.н. в своята банка. Така може да разполагате с дигитална валута във вашия крипто портфейл.

Има много лесни за използване опции, които са и достатъчно безопасни. Важно е да изберете портфейл с висока сигурност, защото ако вашата криптовалута бъде открадната, никога няма може да я върнете.

Можете да научите повече за крипто портфейлите в нашите стаии:

Портфейлът, от който се нуждаете, зависи от това коя криптовалута искате да закупите. Ако купувате биткойн например, ще ви е необходим портфейл, който може да съхранява биткойн. Ако купувате Litecoin, ще ви е необходим такъв, който може да съхранява Litecoin.

За щастие има много добри опции, на които да се спрете. С тях може да съхранявате множество криптовалути. Exodus, например, е софтуерен портфейл, който може да съхранява Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash, EOS и други.

Как и къде да купите криптовалута?

За да научите как да купувате криптовалута, първо трябва да знаете къде може да я купите. Само преди една година имаше само няколко места за търговия на койни. Но сега има много повече. Нека разгледаме различните места и начините за купуване на дигитална валута.

Как да купя криптовалута на борси за криптовалути

Онлайн борсите са уебсайтове, които ви позволяват да обменяте вашата местна валута за криптовалута. Тези платформи са най-популярният начин за закупуване на койни. Препоръчително е начинаещите в крипто търговията да използват борсите за криптовалута, които са лесни за използване и с бърза настройка.

Някои от най-известните борси за криптовалута са: Coinbase, eToro, Binance, Kraken и др.

Начин на плащане:

Повечето от борсите приемат плащане по банков път или кредитна карта, някои от тях приемат и PayPal.

Има много опции, от които можете да избирате. Всяка борса има различни нива на сигурност и приема различни видове методи на плащане. В повечето борси има определени стъпки, които да следвате, преди да започнете да купувате криптовалута.

  • Първата от тях е да се регистрирате с вашата лична информация, като пълно име, имейл адрес и номер на мобилен телефон и т.н.
  • Следващата стъпка е да потвърдите самоличността си. Обикновено се нуждаете от официален документ като паспорт или шофьорска книжка.
  • След това ще бъдете помолени да настроите потвърждаването в две стъпки. Това помага да се защити акаунта ви и да се предпазите от хакери.

Забележка: Почти всички борси начисляват такса за транзакция от около 1-4%.

След като акаунтът ви е настроен, можете да започнете да купувате криптовалута на платформата. Повечето борси са точно като платформи за търговия с акции. В тях можете да купувате и държите криптовалутата си или можете да я обменяте с друга криптовалута.

Купуване на криптовалута от банкомат

Може би никога не сте чували за биткойн банкомати. Е, те наистина съществуват. Това е съвсем нова идея, но те набират все по-голяма популярност.

Ако искате да купите биткойн бързо, тогава биткойн банкоматите са правилният избор за вас. Тъй като те са все още нови устройства, не са достъпни навсякъде. Всъщност подобни банкомати могат да се открият на доста малко места. Ако живеете в голям град, може да има някой от тях близо до вашия дом. На сайта coinatmradar.com можете да потърсите къде е най-близкият до вас биткойн банкомат.

Купуване на биткойн и етер P2P

Това е един от най-простите начини за закупуване на криптовалута. Борсите на партньорските връзки (Peer-to-Peer – директно от потребител към потребител) премахват посредниците, като Coinbase например. Тези платформи позволяват на потребителите директно да купуват и продават криптовалута. На сайтове като localbitcoins.com и localcryptos.com можете да потърсите хора, които продават своите биткойни.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.