Какво е Ripple (Рипъл) ?

Ripple (Рипъл) е частна компания, по-рано известна като OpenCoin, която изгражда мрежата за разплащане и търгуване (RippleNet) въз основа на базата данни на разпределена счетоводна книга (XRP Ledger). Основната цел на Ripple е да свързва банки, платформи за платежни услуги и борси за дигитални активи, което позволява по-бързи и икономически ефективни глобални плащания.

История

Началото на Ripple е поставено през 2004 г. от Райън Фугър, който разработва първия негов прототип като децентрализирана дигитална парична система (RipplePay). Системата започва да функционира през 2005 г. и има за цел да осигури сигурни решения за разплащане в рамките на глобална мрежа.

През 2012 г. Фугър преотстъпва идеята за проекта на Джед Маккейб и Крис Ларсен, с които заедно основават американската технологична компания OpenCoin. От този момент нататък Ripple започва да се изгражда като протокол, фокусиран върху платежните решения за банки и други финансови институции. През 2013 г. OpenCoin е ребрандиран в Ripple Labs, който през 2015г. отново е ребрандиран този път в Ripple.

Счетоводна книга XRP (XRPL)

Въз основа на работата на Райън Фугър и вдъхновявайки се от създаването на биткойн, компанията Ripple (Рипъл) внедри през 2012г. своята консенсусна счетоводна книга (Ripple Consensus Ledger – RCL) заедно със собствена криптовалута, наречена XRP. По-късно RCL е преименувана на XRP Ledger (XRPL).

XRPL работи като разпределена икономическа система. Тя не само съхранява цялата счетоводна информация на участниците в мрежата, но и предоставя услуги за обмен на множество валутни двойки. Компанията Ripple представя XRPL като разпределена книга с отворен код, която позволява финансови транзакции в реално време. Тези транзакции са обезпечени и проверени от участниците в мрежата чрез консенсусен механизъм.

Собствен алгоритъм за консенсус

За разлика от Bitcoin, обаче XRP Ledger не се основава на консенсусния алгоритъм на „доказателството за работа“ (Proof of Work), което означава, че не разчита на процеса на добив за проверка на транзакциите. Вместо това мрежата постига консенсус чрез използването на собствен персонализиран алгоритъм за консенсус, известен преди като Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA).

XRPL се управлява от мрежа от независими валидиращи нодове, които постоянно сравняват своите записи на транзакциите. Всеки участник е в състояние, не само да настрои и изпълни валидатора на Ripple, но и да избере на кои възли да се доверява като валидатори. Ripple обаче препоръчва на своите клиенти да използват списък с идентифицирани, доверени участници, за да валидират транзакциите си. Този списък е известен като Уникален списък на възли (Unique Node List – UNL).

UNL нодовете обменят данни за транзакциите помежду си, докато всички те не се споразумеят за текущото състояние на главната книга. С други думи транзакциите, които са договорени от преимуществените UNL възли, се считат за валидни и консенсусът се постига, когато всички тези възли прилагат един и същ набор от транзакции към главната книга.

Според официалния уебсайт на Ripple, Ripple (Рипъл) е частна компания, положила основите на разработването на XRPL като разпределена книга с отворен код. Това означава, че всеки може да допринесе за кода и XRPL е в състояние да продължи да функционира, дори ако компанията престане да съществува.

RippleNet

За разлика от XRPL, RippleNet е изключителна част от портфолиото на компанията Ripple (Рипъл). Създадена е въз основа на XRPL, като мрежа за разплащания и обмен.

Понастоящем RippleNet предлага пакет от 3 продукта и е проектиран като система, представляваща решение за разплащанията в банковата сфера и други финансови институции. В момента RippleNet има три основни продукта: xRapid, xCurrent и xVia.

Заключителни думи

Биткойн е известен като първата криптовалута, а Ethereum е признат за основа на създаването на платформа за интелигентни договори. От своя страна можем да разгледаме мрежата Ripple като система за обмяна на валута, която се фокусира върху глобалните платежни решения за банки и други финансови институции.

RippleNet може да бъде приложен върху съществуващата банкова инфраструктура, като начин за допълване и подобряване на традиционната платежна система. xCurrent позволява рентабилни плащания в реално време във финансовите институции. xRapid използва XRP като начин за глобални валутни транзакции, предоставяйки басейни за ликвидност при нужда. xVia улеснява интеграцията и комуникацията на всички участници в RippleNet.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.