Какво представлява вилица - форк (fork) на криптовалута

Всеки софтуер се нуждае от постоянни актуализации, за да се коригират проблеми или да се увеличи производителността. В света на криптовалутите тези актуализации се наричат ​​„вилици“ или “форк”.

Тъй като криптовалутите са децентрализирани мрежи, всички участници в мрежата, които са известни и като нодове, трябва да спазват едни и същи правила, за да работят заедно правилно. Този набор от правила е известен като „протокол“.

Типичните правила в един протокол включват: размерът на блок в блокчейн веригата, наградите, които миньорите получават за добив на нов блок, както и много други.

Има два вида вилици в криптовалутите: „меки вилици“ (soft forks) и „твърди вилици“ (hard forks). И двата вида коренно променят начина, по който работи протоколът на криптовалутата.

Мека вилица – мек форк

Меката вилица е промяна в протокола на криптовалута, който е с обратна съвместимост. Това означава, че неактуализираните нодове все още са в състояние да обработват транзакции и да добавщят нови блокове към блокчейн веригата, стига да не нарушават новите правила на протокола.

Представете си мека вилица, която създава ново правило за намаляване на размера на блока от 3MB на 2MB. По-старите нодове все още ще могат да обработват транзакции и да добавят нови блокове, които са с размер 2MB или по-малко. Но ако по-стар нод се опита да добави в мрежата блок, по-голям от 2MB, по-новите нодове ще отхвърлят блока, защото той нарушава новите правила. Това насърчава по-старите нодове да се актуализират до новия протокол, тъй като те не са толкова ефективни, колкото актуализираните.

Твърда вилица

Твърда вилица е промяна в протокол за криптовалута, който е несъвместим с предишните версии. Това означава, че нодовете, които не се актуализират до новата версия, няма да могат да обработват транзакции или да добавят нови блокове към блокчейн веригата. Твърдите вилици могат да се използват за промяна или подобряване на съществуващ протокол, както и дори за създаване на нов независим протокол и блокчейн верига.

Представете си промяна в протокол, която увеличава размера на блока от 2MB до 4MB. Ако актуализиран нод се опита да добави 3MB блок към блокчейн веригата, по-старите, необновени нодове няма да виждат този блок като валиден и ще го отхвърлят.

В зависимост от ситуацията, твърдите вилици могат да бъдат планирани или спорни.

В „планираната вилица“ участниците доброволно надграждат софтуера си, за да следват новите правила, изоставяйки старата версия. Онези, които не се актуализират, са оставени да добиват криптовалута на старата блокчейн, която много малко хора ще използват.

Но ако вилицата е спорна, което означава, че има несъгласие в общността относно надстройката, протоколът обикновено се разделя на 2 несъвместими блокчейн вериги, което означава и 2 различни криптовалути. И двата блокчейна ще имат собствена общност и разработчиците ще напредват по начина, по който смятат, че е най-добрият.

Тъй като вилицата се основава на оригиналната блокчейн верига, всички транзакции от оригиналната блокчейн верига също се копират в новата вилица. Например, ако имате 100 токени от криптовалута, наречена Coin A, а твърда вилица, базирана на тази криптовалута, създава нова криптовалута, наречена Coin B, ще получите и 100 монети от Coin B.

Поради естеството на криптовалутите, които са с отворен код, както и заради навлизането в крипто пространството на все повече хора и организации с различни цели, вилиците ще продължат да бъдат неразделна част от развитието на криптовалутите.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.