Снимка: Darío Martínez-Batlle от Unsplash

Какво е стейбълкойн (stablecoin) ?

Стейбълкойните са нов клас криптовалути, който се опитват да предложат ценова стабилност и са подкрепени от резервни активи. Те предлагат най-доброто от света на криптовалутите и фиатните пари – бързата обработка, сигурността и неприкосновеността на плащанията, характерни за дигиталните валути, както и освободените от волатилност стабилни цени, свързани с фиатните пари.

КЛЮЧОВИ МОМЕНТИ

  • Стейбълкойните са криптовалути, които се опитват да обвържат пазарната си стойност към някаква външна референция.
  • Стейбълкойните могат да бъдат привързани към валута, като щатския долар, или към цената на определена стока, като златото например.
  • Стейбълкойните постигат стабилността на цените си чрез колатерализация (обезпечение), както и с помощта на алгоритмични механизми за покупка и продажба на референтния актив или неговите производни.

За същността на стейбълкойните

Биткойн остава най-популярната криптовалута, но при него проблемът е свързан с високата волатилност на цената му. Например тя се повиши от около 5 950$ през ноември 2017та до над 19 700$ през декември, а след това спадна с около две трети до 6 900$ в началото на февруари 2018 г. Дори ценовите му колебания в рамките и на един ден могат да бъдат изключително големи. Обичайно е да се наблюдава как стойността на криптовалутата пада или се качва с над 10 процента в рамките само на няколко часа.

Този вид краткосрочна нестабилност прави биткойн и други популярни криптовалути неподходящи за ежедневна употреба от обществото. По същество една валута трябва да действа като средство за обмен на пари и начин за съхранение на определена парична стойност, а нейната стойност трябва да остане относително стабилна за по-дълги времеви интервали. Потребителите ще се въздържат от нейното използване и приемане, ако не са сигурни каква ще е покупателна и способност утре или след месец.

В идеалния случай криптовалутата трябва да поддържа определена покупателна способност и да има възможно най-ниска инфлация. Това ще бъде достатъчно, за да насърчи харченето на токени, вместо те да се спестяват. Стейбълкойните осигуряват решение за постигане на подобно желано поведение.

Причини за ценова стабилност

Двете основни причини за ценовата стабилност на фиатните валути са: резервите, които ги подкрепят, както и навременните пазарни действия от страна на контролните органи, като централните банки например. Тъй като фиатните валути са привързани към основен актив, като златни или форекс резерви, действащи като обезпечение, техните ценови индекси са без големи колебания.

Дори в някои крайни случаи, когато цените на фиатните пари могат да се променят драстично, контролиращите органи могат да управляват търсенето и предлагането на една валута, поддържайки ценова стабилност. При по-голямата част от криптовалутите липсват и двете основни характеристики – те нямат резерв, подкрепящ цените им, както и централен орган за контрол на стойността, когато това се налага.

Стейбълкойните се опитват да преодолеят тази разлика между фиатните пари и криптовалутите. Има три категории стейбълкойни, като те са представени, съобразно техния работен механизъм.

Стейбълкойни, обезпечени с фиатни пари

Стейбълкойни, обезпечени с фиатни пари, поддържат фиатен валутен резерв, подобно на щатския долар, като обезпечение за емитиране на подходящ брой криптовалути. Другите форми на обезпечение могат да включват благородни метали като злато или сребро, както и стоки като нефт. Повечето от днешните стейбълкойни, обезпечени с фиатни валути, използват доларови резерви.

Такива резерви се поддържат от независими попечители и редовно се одитират, за да се спазва необходимото съответствие. Tether (USDT) и TrueUSD са популярни криптовалути, които имат стойност, еквивалентна на тази на един щатски долар и са подкрепени от доларови депозити.

Стейбълкойни, обезпечени с криптовалути

Стейбълкойните, обезпечени с криптовалути, са подкрепени от други криптовалути. Тъй като резервната криптовалута може също да е предразположена към висока волатилност, такива стабилни монети са „свръхобезпечени“. Това означава, че по-голям брой токени от криптовалутите се поддържат като резерв при емитирането на по-малък брой стейбълкойни.

Например токени на криптовалутата етер на стойност 2 000 долара могат да се съхраняват като резерви при емитиране на 1 000 долара стейбълкойни, обезпечени от криптовалутата. Това е акомодация към спад на цената до 50% на резервната криптовалута – етер. По-честите одити и мониторинг увеличават стабилността на цените. Стейбълкойните DAI на MakerDAO, поддържани от етер, са привързани към щатския долар и позволяват използването на валутна кошница от криптовалути като резерв.

Необезпечени (алгоритмични) стейбълкойни

Необезпечените стейбълкойни (stablecoin) не използват резерви, но включват работещ механизъм, като този на централна банка, за да се запази цената стабилна. Например криптовалутите от типа бейскойн (криптовалута, чийто протокол е предназначен да поддържа стабилна цена), обвързан с долара, използва механизъм за консенсус, за да увеличи или намали предлагането на токени при нужда.

Такива действия са подобни на печатането на банкноти от централната банка, с което се поддържат цените на фиатната валута. Това може да бъде постигнато чрез прилагане на смарт договор на децентрализирана платформа, която функционира по автономен начин.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.