Какво е Yield farming

Yield farming-а e процес, който ви позволява да депозирате вашите крипто активи в онлайн приложение, базирано на блокчей (приложението работи с умни договори и протоколи за децентрализирани финанси – DеFi), срещу което получавате лихва върху въпросния актив. Лихвата може да бъде фиксирана или променлива според конкретния протокол за децентрализирани финанси, който ползвате. Същевременно срещу депозираният от вас актив може да изтеглите кредит от друг крипто актив.

Така например бихте могли да депозирате вашите лайткойни и да изтеглите кредит в етериум. По детайлно разяснение как подобен тип кредити могат да работят за вас очаквайте в следващи материали.

Представено по друг начин yield farming-a се изразява в депозиране и евентуално кредитиране на крипто активи, най-често в блокчейн мрежата на Етериум. При традиционната финансова система, когато теглите кредит от банка следва да върнете изтеглената сума с начислена лихва. При yield farming-а принципът е идентичен, като същевременно ви позволява да получавате пасивен приходи, на база на направения депозит. Както споменахме преди малко мрежата на Етериум е най-използваната за yield farming и почти всички транзакции минават във ЕRC-20 токъни.

Как работи Yield Farming-a?

Първата стъпка от yield farming-a изисква да депозирате вашите крипто активи в даден протокол за децентрализирани финанси (AAVE, Compound и др.). По този начин осигурявате ликвидност в платформата срещу което получавате лихва. Освен лихва някои от протоколите ви награждават и със специален за всяка от тях токен, с който можете да търгувате или да участвате в управлението на платформата (нещо като акции). Използвайки депозираните активи като обезпечение, можете да изтеглите кредит, размера на който е в зависимост от заложените от вас криптовалути.

В същността си yield farming-a може да бъде труден за разбиране и изключително рисков, но същевременно е изключително привлекателен за инвеститорите поради примамливите възвръщаемости – между 50 и 300% годишно.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.