Какво е халвинг

Какво е халвинг (Halving)?

Какво става със стойността на биткойн и другите криптовалути, които преминават през халвинг? Ето и отговора:

Средно на всеки четири години (или 210 000 блока) “наградата”, която се предоставя на “копачите” на биткойн за добавяне на блок към блокчейн мрежата се намалява наполовина. Халвингът е разработена от създателя на биткойн Сатоши Накамото, за да държи инфлацията на биткойн под контрол. Халвингът намалява снабдяването с нови биткойни наполовина и мнозина смятат, че това събитие има ключов ефект върху цената му (което и изглежда напълно логично).

Какво означава ?

За да разберете какво е халвинг, първо трябва да разберете основите на “копаенето” на биткойн. Накратко новите биткойни идват на бял свят като награда за “копачите” им, всеки път когато “изкопаят” нов блок. Когато Сатоши Накамото създава правилата за протокола на биткойн, той определя две основни характеристики. Първо изкопаването на биткойн е ограничено до 21 милиона. Второ броят на генерираните биткойни на блок, т.е. наградата, се намалява с 50% на всеки 210 000 блока.

Колко време минава до следващия халвинг на биткойн? Тъй като средно за един час се изкопават 6 блока и халвинг се прави веднъж на 210 000 блока, тогава средно на всеки 4 години ще има нов халвинг. По същество това означава, че възнаграждението за копаене ще бъде намалено с 50%. Например ако днес един копач получава 12,5 биткойна за създаване на блок, след следващия халвинг ще получава 6,25 биткойна. Разбира се фактът, че ще бъдат генерирани 21 милиона биткойна, не означава, че всъщност ще има 21 милиона биткойна в обращение. В действителност има много изгубени биткойни, които никога няма да бъдат възстановени (предполага се, че 1/3 от добитите до днес биткойни са изгубени).

Защо изобщо трябва да има халвинг?

Защо не се запазва наградата си една и съща? Не е ли това несправедливо към “копачите”?

Отговорът на този въпрос се крие в закона на търсенето и предлагането. Ако монетите се създават твърде бързо или няма ограничение на броя на биткойните, които могат да бъдат изкопани, в крайна сметка ще има толкова много биткойни в обращение, че те ще имат много малка стойност. Виталик Бутерин, водещият разработчик на проекта Етериум, сподели за Bitcoin Magazine необходимостта от забавяне на добиването на биткойни чрез халвинг по този начин: “Основната причина, поради която се прави това, е да се поддържа инфлацията под контрол.“

Една от основните грешки на традиционните фиатни валути, контролирани от централните банки, е, че банките могат да отпечатват толкова валута, колкото искат, и ако разпечатат твърде много, стойността на валутата започва да спада бързо. От друга страна биткойн е създаден да наподобява суровина, като златото например. В света има само ограничено количество злато и колкото повече се добива, толкова по трудно става добиването на останалото. В резултат на това ограничено предлагане, златото поддържа своята стойност като международно средство за размяна и я е запазило за над шест хиляди години. Надеждата е, че биткойн ще направи същото. 

Кога ще настъпи следващият халвинг?

Тъй като знаем средното време за генериране на блок (10 минути), можем да преценим, че следващият халвинг трябва да се случи някъде около месец май 2020 г. Някои членове на биткойн общността забелязват все пак, че нов блок се създава на всеки 9 минути и 20 секунди, а не на всеки 10 минути, както се предполага. Това е със 7% по-бързо от предполагаемото време от 10 минути. 

Как ще повлияе на цената ?

Разбира се основният въпрос, който хората си задават, е „Ще се отрази ли това на цената на биткойн?“. Отговорът е „никой не знае“. През 2016 г, седмица след халвинга, не се случва нищо значително с обменния курс на биткойн спрямо щатския долар. Докато биткойн се търгува за около 650 щатски долара по време на халвинга, седмица по-късно курсът е около 675, което не е голяма промяна. Освен това, на 28 ноември 2012 г. се случва първия халвинг на биткойн, когато бе решен блок 210 000. По това време цената на биткойн е 13,42 долара и халвингът изглежда не повлиява толкова много на цената. Все пак малко след това цената на биткойн скача до 230 долара, но мнозина го приписват на предоставянето на спасителен пакет на Кипър.

Все пак има аргументи в полза на двата сценария. Някои твърдят, че халвингът е добре познат на всички крипто ентусиасти и следователно няма да изненада никого или да причини голяма промяна в цената на биткойн. Други твърдят, че поради недостиг на предлагане на биткойн цената ще се покачи, тъй като търсенето ще се увеличи. Никой обаче не смята, че халвингът може да понижи цената на биткойн по някакъв начин.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.