Какво е крипто портфейл ?

1. Какво е крипто портфейл ?

Крипто портфейл е софтуер, който ви позволява да изпращате и получавате криптовалути (например биткойн).

Те могат да се използват за съхранение на няколко токена и монети наведнъж – все пак имайте предвид, че повечето портфейли поддържат само ограничен брой криптовалути.

Портфейлите се използват за съхраняване на така наречените „частни ключове“ – дълги шестнадесетични кодове, известни само на вас и вашия портфейл. Те трябва да съвпадат с публичен ключ, за да можете да ползвате своите активи.

Предлагат се много видове портфейли. Те могат да се съхраняват на хардуерно устройство, е нужно да се свърже с мрежата, за да извършва транзакции (някои хора ги държат в банкови каси през останалото време). Можете дори да запишете частните си ключове на лист хартия, което е един от методите на „студено съхранение.” (термин, който се използва за офлайн сърханение на криптовалути).

Какво е онлайн-крипто портфейл ?

Онлайн портфейлите са близки до традиционните банкови приложения. Можете да получите достъп до салдото си на множество устройства и не ги губите завинаги, ако загубите телефона си или забравите паролата си.

2. И така, какви са стъпките за да си създадете крипто портфейл ?

Първо, помислете как искате да получавате достъп до портфейла си.

Мобилен телефон ли ще използвате ? Настолен компютър ? Искате ли да влезете през уебсайт или да използвате хардуер, който съхранява вашите ключове офлайн? Важно да се има предвид, че някои портфейли не работят на всички платформи.

След това определете дали портфейлът, който планирате да използвате, поддържа криптовалутите, в които инвестирате – и се уверете, че е надежден и сигурен.

Повечето доставчици на портфейли предлагат ръководство за използване на приложението им и процесът не е много различен от създаването на имейл адрес. Препоръчително е също да създадете резервно копие на личния си ключ и да го съхранявате на безопасно място.

3. Може ли притежанието на крипто портфейл да ми създаде проблеми в страната, в която живея ?

Няколко държави са наложили ограничения в използването на криптовалута – други предупреждават, че скоро ще наложат регулации.

Биткойнът е забранен в Пакистан, Непал, Алжир, Камбоджа и Боливия – и е незаконно да плащате с Биткойн в страни като Македония, Виетнам и Бангладеш. За България все още няма забрани за покупка и добив на Биткойн или други криптовалути

4. Ако компанията знае моите частни ключове, могат ли да ми откраднат криптовалутата?

Портфейлите на трети страни могат да бъдат чудесен начин за съхранение на криптовалута, но първо трябва да направите старателна проучване..

На теория една компания може да използва частните ключове, които сте им поверили, за да открадне вашите средства. Имало е и случаи, когато потребителите не са успели да изтеглят средства от портфейлите си, като тези доставчици впоследствие се сриват.

Потърсете утвърдени портфейли, които предлагат сигурна технология за защита на това, което е в портфейла ви. Тъй като има много опции, прочетете ревюта и проучете плюсовете и минусите на всеки доставчик – по този начин ще вземете максимално информирано решение.

5. Какво мога да направя, за да държа криптовалутата си в безопасност ?

Опитайте се да използвате опции за „студено съхранение“ , когато е възможно, особено ако спестявате криптовалута за черни дни. Онлайн портфейлите са подходящи, когато ви е необходим бърз и лесен достъп до сметката ви, за да правите транзакции.

Първият съвет е да сте нащрек за злонамерен софтуер, който може да компрометира сигурността на вашия лаптоп или телефон.

Второ, ако използвате онлайн портфейл, винаги бъдете внимателни, ако получавате имейли, които твърдят, че са от доставчика на услугата. Истинското съобщение обикновено съдържа информация, която само те имат. „Фишинг“ имейли от измамници често имитират логото и езика, използвани от официалните компании. Ако разгледате внимателно адреса им, можете да откриете улики като малки печатни грешки или друг домейн, превръщайки noreply@coineth.com в no_reply@coinneth1.io.

6. Изпратиха ми е криптовалута, но портфейлът ми е празен! Колко време отнема ?

Това зависи от това колко бързо ще бъдат завършени потвържденията в конкретния блок на веригата.

Времето може да варира за различните транзакции, а също и между криптовалутите.

Стандартът за Биткойн е шест потвърждения, преди трансферът да бъде завършен, и този процес може да отнеме около час, в зависимост от мрежовата активност.

Други криптовалути може да изискват по-голям брой потвърждения, но това не означава непременно, че транзакцията ще е по-бавна. Например, въпреки че са необходими 24 потвърждения при Етериум, трансфера може да бъде завършен в рамките на минути.

7. Имах средства в сметката си, но сега съм на нула. Къде отидоха парите ми ?

Вашите монети може да са прехвърлени в студено хранилище.

Някои доставчици на онлайн портфейли преместват средства от адреса за плащане в студено хранилище, за да запазят ключовете и личните активи на потребителите си.

Когато тези потребители искат да направят плащане, активите им се прехвърлят от студеното хранилище до желания адрес за изплащане.

8. Ще получа ли нови монети в случай на разделяне на блокчейна – форк (fork) ?

Форкинг може да се използва за пускане на нови монети на хостваните портфейли. Може да отнеме време, докато стартира поддръжката на новите монети, а понякога портфейла изобщо няма да приеме новите монети. 

Обикновено разработчиците зад хостваните портфейли ще анализират форка, когато е възможно и ще проверят новата верига за подозрително поведение. Ако няма доказателства за това, вероятно хостваният портфейл ще започне поддръжка на форка – а клиентите, които вече притежават монети, ще бъдат кредитирани с новия актив.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.