Какво е алткойн

Какво е алткойн ?

Използвайки нашето удобно ръководство, може би вече сте се запознали с всичко подробности за биткойн. Но освен биткойн, има стотици други цифрови валути. Те са известни като “алткойни” или алтернативи на биткойн; например етер, рипъл, трон и др.

Разлики с биткойн

Алткойните може да се различава от биткойн в редица аспекти. Някои имат различен икономически модел или различен метод за разпространение на монетите. Други използват различни алгоритми за “копаене” или за да ограничат употребата на специализиран хардуер или дори не разчитат на методи за доказване на извършена работа (proof-of-work). Някои алткойни предлагат по-универсален език за програмиране с цел изграждане на приложения на основата на техния код. Други предлагат повече поверителност в сравнение с биткойн. Има и алткойни, които обслужват много специфични случаи на употреба извън финансите, като регистър на имена на домейни или бази за съхранение на данни.

Има и много алткойни, които не правят нищо съществено като цяло. По-известни са като “shit coins” или валути без никаква стойност. По-голямата част от алткойните просто променят някои параметри, които нямат голямо значение, или предлагат нещо, което може да звучи полезно, но на практика не е. Ако например един алткойн има по-голямо общо количество монети, това просто означава, че всяка отделна монета струва по-малко.

Предимства пред биткойн

Повечето алткойни нямат съществени съществени предимства пред биткойн. Освен това, те изискват по-малко изчислителна мощност, генерираща сигурността им, включват по-малко разработчици, които извършват необходимите подобрения, но съответно са по-малко използваеми в практиката заради далече по-малките им peer-to-peer мрежи. И докато много алткойни обещават нови полезни функции, при по-внимателно проучване много от тези обещания са точно това: само обещания.

Това също означава, че алткойните обикновено са по-рискови инвестиции от биткойн. Техните обменни курсове често са по-нестабилни. През годините почти никой алткойни не е задържал стойността си спрямо биткойн. На практика от над 2000 налични алткойни, повечето се считат за открити схеми за измами, създадени главно за обогатяване на изобретателите им.

Докато някои алткойни могат и изпълняват полезни задачи (например да тестват капацитета на компютърна мрежа или да предлагат по-голяма анонимност от биткойн) и може да имат бъдеще, много други се ръководят изключително от спекулации и измами.

Инвестицията в алткойни е скъпо и изключително рисково начинание. Във ваш интерес да направите задълбочено изследване за всеки алткойн преди да инвестирате в него.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.