Най-разпространени заблуди за биткойн мрежата

75 % от пълнолетните в САЩ са чували за биткойн, но тяхната информация не винаги идва от надеждни източници. Независимо дали хората вярват, че е незаменима виртуална валута или финансово средство използвано от престъпниците, съществуват 5 основни заблуди за биткойн и мрежата на биткойн. Ето ги и тях:

Най-разпространени заблуди за биткойн

1. Биткойн мрежата е анонимна

Не е изненадващо, че едно от най-разпространените погрешни схващания за виртуалната валута, е нейната анонимност. Дори проучване, направено от YouGov, повдига въпроса дали участниците са чували за дигиталните пари, като пита:

“Криптовалутата е форма на дигитални или виртуални пари, която по начало е предназначена да бъде децентрализирана, сигурна и в много случаи анонимна. Имайки това предвид, за коя, ако има такава, от следните криптовалути някога сте чували?”

Това, което много хора всъщност не знаят е, че блокчейн веригата на биткойн е публична. Всеки може да получи достъп до всички транзакции по всяко време. Това е възможно още от самото му създаване през 2009 г. С помощта на различни софтуери за изследване на блоковете.

Вярно е, че разбърканият низ от букви и цифри не означава нищо за широката публика. Но транзакциите с биткойн са несъизмеримо по-проследими от тези на сумите в кеш, давайки на властите много по-голям шанс да проследят всеки, който има намерение да придвижи средствата си анонимно.

Всъщност правоприлагащите органи отбелязват все по-голям успех в деблокирането на блокчейн веригата на биткойн за извършването на разследвания.

2. Криптовалутата е използвана само от престъпници

Биткойн е преживява трудни времена, докато се отърси от връзката си с престъпността и статута си на популярна валута за разплащане в Silk Road.

Търговският сайт от Dark Web позволяваше да се купуват и продават нелегални стоки и услуги. Платформата бе опорна точка на незаконната дейност, чиято общност използваше BTC като средство за размяна.

Биткойн е бил и предпочитана дигитална валута на рансъмуер хакерите, заради факта, че начинът за разплащане е електронен, бърз и лесен.

Въпреки това, благодарение на открития и прозрачен характер на криптовалутата, престъпниците обикновено не успяват в да конвертират средствата си от BTC във фиатни пари. Освен това транзакциите могат да бъдат и проследени до определена степен.

Наскоро биткойн изигра изключително важна роля за затварянето на един от най-големите педофилски порно сайтове в света благодарение на специалисти, които успяват да проследят биткойн адреси до сървър в Dark Web.

Това превръща BTC в значително по-лоша опция за престъпниците, в сравнение с щатския долар например, който все още е техният фаворит. По-голямата част от 100-доларовите банкноти се държат от наркодилъри извън пределите на САЩ. Messari съобщи по-рано тази година, че за всеки 1$ BTC, изразходван в Dark Web, се „изпират“ 800$ във фиатни пари.

Ако все още не сте уверени в предимствата на койните, ето и още един факт – според едно изследване е установено, че върху 90% от банкнотите в САЩ се съдържат следи от кокаин. Престъпниците могат да използват биткойн за своите цели, по подобие и на американския долар. Но това не означава, че BTC се използва само от тях.

3. Мрежата е предразположена към хакерски атаки

Друга от най-големите заблуди за биткойн е неустойчивостта на мрежата на хакерски атаки. В медиите непрекъснато се появяват новини за борсови измами и хакерски атаки, както и за техните жертви. Тогава е разбираемо, че хората приемат биткойн за недостатъчно защитен.

Реалността обаче е, че блокчейн веригата на BTC никога не е била хаквана. Хаковете в борсите за криптоватула са резултат от специфичните недостатъци в сигурността на съответната платформа, а именно съхраняването на клиентски средства в горещи портфейли, свързани с онлайн сървърите.

Днес мрежата е по-децентрализирана, като хешрейтът достигна най-високите си нива през октомври 2019 г., превръщайки я в по-сигурна от всякога.

Нито един субект не би имал достатъчно компютърна сила, за да координира едновременна масирана атака срещу нейните 10 000 възли, разпределени по целия свят.

4. Предназначен е само за интернет спецове

Повечето хора си мислят, че биткойн е предназначен за Интернет специалисти. Това се дължи на темите, свързани с криптовалутата, в които се говори за блокчейн, добив на BTC, хешрейт, настройка натрудността, „твърди вилици“, кодиране и ASIC.

В известна степен хората са прави в това свое мнение. Все пак в основата си биткойн е универсална партньорска (пиър ту пиър) размяна на стойност, която позволява на всеки да изпраща и получава плащания навсякъде по света, при това без посредници.

Протоколът се отнася за много неща различни от техническите му спецификации. Това могат да бъдат финансова свобода и приобщаване, както и съхраняване на стойност. Тези неща доказват, че биткойн не е само за хора със задълбочени компютърни познания.

Днес за BTC се говори на най-високо ниво от правителствата на държави като САЩ, Венецуела и Китай. По този начин той започва да утвърждава своето място в различните общества.

5. Правителството може да закрие биткойн мрежата

Тъй като биткойн е забранен в няколко държави и търговията с него е незаконна в Китай например, хората погрешно вярват, че едно правителство може да повлияе на криптовалутата.

На въпроса”дали има някакви притеснения относно евентуалните опити на голяма държава да унищожи биткойн” Андреас Антонопулос красноречиво заявява:

“Изобщо не се притеснявам. Това вече не може да се случи с биткойн. BTC постигна ниво на компютинг, което никоя национална държава не може да премахне само с изчисления.”

Свалянето на водещата криптовалута не е възможно, тъй като това би изисквало мащабна скрита операция за фалшификация на чипове и координирано нападение, за да постигне доминиция в следващия блок за 10 минути. След този момент извършителите ще бъдат разкрити, изхвърлени от мрежата, което ще им донесе загуба от милиарди долари за нищо.

Hodl.bg © 2020. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.