Какво е доказателство за залог (Proof of Stake) ?

Какво представлява „доказателство за залог“ (Proof of Stake)

Консенсусният алгоритъм доказателство за залог (Proof of Stake) беше представен през 2011 г. на форума Bitcointalk. Предназначен е за решаване на проблемите на текущия най-популярен действащ алгоритъм – доказателство за работа (Proof of Work). Докато и двата алгоритъма имат една и съща цел, която е постигане на консенсус в блокчейн веригата, процесът за постигане на целта е съвсем различен.

Как работи Proof of Stake?

Алгоритъмът използва псевдослучаен процес на избор, при който се избира нод (възел), определен да бъде валидаторът на следващия блок. Това става на основата на комбинация от фактори, които биха могли да включват: колко стар е залогът, рандомизация и стойността на залога на нода.

Трябва да се има предвид, че в системите Proof of Stake за блоковете се смята, че са „ковани“, а не „изкопани“. Криптовалутите, използващи Proof of Stake, често започват с продажба на предварително изковани монети или стартират с алгоритъма Proof of Work, като впоследствие преминават към доказателство за залог.

При системите, базирани на Proof of Work, нови койни се създават като награди за копачите, докато системата доказателство за залог обикновено използва таксите за транзакции като награда.

Потребителите, които желаят да участват в процеса на коване, са длъжни да блокират определено количество койни в мрежата като свой залог. Размерът на залога определя шансовете да бъде избран нод като следващ валидатор, който да изкове следващия блок. Колкото по-голям е залогът, толкова по-големи са шансовете. За да не се даде предпочитание в процеса само на най-богатите нодове в мрежата, при подбора се използват и по-различни методи.

Двата най-често използвани методи са „Случаен избор на блок“ (Randomized Block Selection) и „Избор въз основа на възрастта на койните“ (Coin Age Selection).

В метода за случаен избор на блокове валидаторите се избират чрез търсене на нодове с комбинация от най-ниска стойност на хеш и най-висок залог. Тъй като размерът на дяловете е публичен, обикновено следващият ковач може да бъде предвиден от другите участници.

Методът за избор въз основа на възрастта на койните селектира нодове по периода от време, през което са били заложени койните. Възрастта на койните се изчислява чрез умножаване на броя на дните, в които монетите са държани като залог, както и броя на заложените койни. След като нодът е изковал блок, възрастта на монетите им се нулира и трябва да изчака определен период от време, за да получи възможността да се изкове друг блок. Това не позволява нодове с голям залог да доминират в блокчейна.

Всяка криптовалута, използваща алгоритъм Proof of Stake, има собствен набор от правила и методи, обединяващи това, което създателите и смятат, че е най-добрата възможна комбинация за нейната система и потребители.

Когато бъде избран нод за коване на следващия блок, той ще провери дали транзакциите в блока са валидни, подписва блока и го добавя към блокчейн системата. Като награда нодът получава таксите за транзакциите, които са записани в блока.

Ако даден нод иска да престане да бъде ковач, залогът му заедно със спечелените награди ще бъдат освободени след определен период от време. При този процес се дава време на мрежата да се увери, че няма фалшифицирани блокове, добавени към блокчейн веригата от нода.

Сигурност

Залогът работи като финансов мотиватор за нодът-ковач, да не валидира или да създава фалшифицирани транзакции. Ако мрежата открие фалшифицирана транзакция, нодът-ковач ще загуби част от своя дял и правото си да участва като ковач в бъдеще. Докато залогът е по-висок от възнаграждението, валидаторът ще загуби повече койни, отколкото би спечелил в случай на опит за измама.

За да контролира ефективно мрежата и да валидира фалшифицирани транзакции, един нод трябва да притежава мажоритарен дял в мрежата, което е известно също като „51% атака“. В зависимост от стойността на криптовалутата това би било много непрактично, тъй като за да получите контрол върху мрежата, ще трябва да придобиете 51% от койните в обращение.

Основните предимства на алгоритъма Proof of Stake са енергийната ефективност и сигурността.

Все по-голям брой потребители са насърчени да стартират свои нодове, защото е по-лесно и достъпно. Като се прибави и процесът на рандомизация, това превръща мрежата в по-децентрализирана, понеже басейните за добив вече не са необходими за изкопаване на блокове. Заради по-малката нужда от освобождаване на твърде много нови койни за награда, процесът помага цената на определена монета да остане по-стабилна.

Все пак криптовалутната индустрия бързо се променя и развива. Днес има и други алгоритми и методи, които се разработват и експериментират.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.