Какво е доказателство за работа (Proof of Work) ?

Първоначалната концепция за “доказателство за работа” (Proof of Work) е разработена през 1993 г. Това е начин за предотвратяване и отхвърляне на евентуални атаки и други злоупотреби с услуги, като спам в мрежата например. Първоначално е представлявало изискване за извършването на някаква работа от потребителите, обикновено включваща компютърна обработка.

През 2009 г. с навлизането на биткойн се въведе иновативен начин за използване на Proof of Work, превръщайки доказателството в алгоритъм за консенсус. В този случай PoW се използва за валидиране на транзакции, образуващи блокове, които са свързани заедно, за да образуват блокчейн веригата.

Оттогава PoW се разпространи повсеместно в мрежата, за да се превърне в широко използван алгоритъм за консенсус и сега е използван при много криптовалути.

Как работи доказателство за работа (Proof of Work) ?

Накратко казано копачите се съревновават един срещу друг в решаването на сложни изчислителни пъзели. Тези пъзели са трудни за разрешаване, но когато те се решат, резултатите могат да бъдат бързо проверени. И така, след като един копач на криптовалута намери решението на нов блок, той може да излъчи този блок в мрежата. След това всички останали миньори проверяват дали решението е правилно и блокът се потвърждава.

Биткойн

Биткойн е система, базирана на блокчейн, която се поддържа от колективната работа на децентрализирани възли. Някои от тези възли (nodes – нодове) са известни като „копачи на криптовалутата“ и са отговорни за добавянето на нови блокове в блокчейна веригата. За да направят това, тези т. нар. „миньори“ трябва да се опитат да отгатнат псевдослучайно число, което е известно още като нонс (nonce). Това число, когато се комбинира с данните, предоставени в блока и предадени чрез хеш функция, трябва да доведе до резултат, който съответства на зададените условия, например хеш, започващ с четири нули. Когато се намери съвпадащ резултат, другите възли ще проверят валидността на резултата, а нодът на копача получава наградата за блока.

Невъзможно е, да се добави нов блок в основната верига, без първо да се намери валиден нонс, което от своя страна генерира решението на конкретен блок. Това се нарича още и хеш на блока. Всеки валидиран блок съдържа блоков хеш, който представлява работата, извършена от миньора. Именно затова се нарича Proof of Work – доказателство за работа.

Доказателството за работа помага да се защити мрежата от множество различни атаки.

Една успешна атака изисква твърде много компютърна мощ и време за извършване на изчисленията. Следователно тя ще бъде неефективна, тъй като направените разходи ще бъдат по-големи от потенциалните ползи при атакуването на мрежата.

Един от проблемите с Proof of Work е, че за добив на криптовалута е необходим скъп компютърен хардуер, който консумира голямо количество енергия. И макар това да гарантира сигурността на мрежата, изчисленията, извършвани при добив, не могат да бъдат използвани за други цели.

Въпреки че Proof of Work може да не е най-ефикасното решение, доказателството за работа все още е един от най-популярните методи за постигане на консенсус в блокчейн веригите. Вече съществуват алтернативни методи и подходи, които се опитват да решат проблемите в системата, но само времето ще покаже кой метод може да наследи PoW.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.