БИТКОЙН Е НАЙ-ПОПУЛЯРЕН В АФРИКА
Изображение: altcoinbuzz.io

Тенденциите в търсенето с Google на термина „bitcoin“ показва преместване от Западния свят към страните в Азия и Източна Европа през годините. От скоро интересът се засилва и в Африка. Тези резултати са публикувани от специализираната платформа Binance Research.

БИТКОЙНЪТ СЕГА Е НАЙ-ПОПУЛЯРЕН В НИГЕРИЯ

По-рано днес, Binance Research представи кратко видео, демонстриращо промените в търсенето на термина биткойн в търсачката на Google по държави. Визуализацията започва от януари 2011 г. и завършва с текущия месец.

Binance Research публикува схематичните резултати от това проучване в Туитър. Те представляват визуализирани промени в класирането на „биткойн“ в търсачката на Google за всяка държава и регион от януари 2011 г. до днес.

От нея може да се види, че относителните тенденции в търсенето се изместват от Запад на Изток. В последно време се забелязва увеличаване на интереса и в Африка.

Интересното е, че през първата анализирана година биткойнът е бил доста популярен в северноевропейските страни, включително Ирландия, Финландия, Швеция, Естония, Дания, Норвегия и Исландия. Русия и Нова Зеландия също бяха на върха в тази класация.

През 2012-2013 г. северните страни, като Естония и Исландия, показват ръст в търсенето на тази ключова дума. До тях се нареждат непосредствено Австралия, Канада, Австрия, Хонконг, Израел и др.

През всички тези години страни като САЩ, Германия и Великобритания непрекъснато се появяват в средата на първите 10 от класацията, отбелязвайки различни резултати в този период.

От 2014 г. насам Сингапур и Хонконг консолидират присъствието си в по-горната част на таблицата.

През 2015 г. Гърция оглавява класацията за няколко месеца, докато Филипините и Венецуела се присъединяват към топ 10 в нея. Популярността на биткойна по това време съвпадна с политическата криза в балканската държава, която се бори с дълговата криза и дори е на път да излезе от Европейския съюз. Венецуела се присъединява към върха след парламентарните избори през 2015 г., които завършиха с политическата криза от 2016 г.

От 2017 г. класацията се оглавява от страни като Нигерия и Южна Африка. Всъщност, през последните години двете африкански държави все още заемат върха на тази таблица, което предполага, че по-голямата част от населението там е запознато с криптовалутата.

Нигерия е засегната от хуманитарна криза в североизточната си част. Освен това, националната валута найра се девалвира през 2014 г. Съотношението USD/NGN се повиши от 160 през 2014 г. до сегашното ниво от 306.

КЪДЕ Е КИТАЙ В КЛАСАЦИЯТА?

Някои от вас може да се чудят, къде са страни като Китай, Япония и Южна Корея в това проучване. Преди забраната на биткойн в Китай, китайците отговарят за около 90% от общия обем търговия с криптовалута. Това означава естествено, че е имало повече резултати от търсенето на ключовата дума в Интернет.

Както може би знаете, китайците не използват Google за своите търсения в Интернет. Вместо това те разчитат на Baidu, който в момента е вторият най-посещаван сайт след Tmall.com, според класацията на Alexa. Google дори не е в топ 15.

Hodl.bg © 2020. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.