брой нодове на криптовалутите
Снимка: Caspar Camille Rubin от Unsplash

Класирането на криптовалути по броя на нодовете може да даде повече представа за тяхната стойност и потенциал. Настоящото класиране на дигиталните пари, основано на тяхната пазарна капитализация, може да е подвеждащо, твърдят от CoinMonks.

Брой нодове, а не пазарната капитализация

Неотдавнашна публикация в блога за блокчейн технологии CoinMonks направи подробно изследване на съобщенията, стоящи зад различните мрежи, както и техния брой нодове. Начело наистина са най-добрите криптовалути, които са част от мрежата – биткойн (BTC) с 9 300 нодове и възходящ ръст, и етериум (ETH) с над 7 500.

Списъкът с активите носи доста по-различна информация в сравнение с този, съдържащ пазарната капитализация. Освен най-добре класираните криптовалути, има множество проекти, с голям брой нодове. Тези сравнително малки активи все пак имат добре поддържащи ги общности и могат да разчитат на добре разпределена мрежа.

Някои койни се характеризират с по-голям брой участници въз основа на техния протокол, както в случая на Tron. Тази криптовалута има 933 възли, в допълнение към своите „супер представители“. Други койни и токени се отличават с наистина голям брой възли, резултат от комбиниран добив и стейкинг, какъвто е случаят с даш (DASH).

За други криптовалути със сравнително високо класиране няма подробна информация за броя възлите. Неотдавнашна информация разкри, че етериум класик (ETC) е имала само шест нода. Това е прекалено недостатъчно я прави уязвима на 51% атаки. В крайна сметка изследователите не успяха да открият техният актуален брой. Същото важи за доста популярни активи като монеро (XMR) или кардано (ADA).

Потенциални рискове от атаки върху мрежата

За някои проекти ненадеждното отчитане влияе на класирането, но може също така да подкопае доверието в проекта. Друг проблем е, че отчетените възли не винаги отразяват географското разпределение, тъй като е възможно да се използва наета изчислителна мощност за тяхното изпълнение. Други мрежи използват за нодове потребителска електроника, която предоставя много по-малко ресурси.

Класирането, направено по пазарна капитализация, изключва и повечето токени, които вече разчитат на друга мрежа за тяхното разпространение. Всъщност токените ERC-20 са доста сигурни, тъй като транзакциите им се разпространяват чрез нодовете на етериум.

При недостатъчен брой участници могат да се появят потенциални рискове, като имперсонификация или Сибил атаки. Тогава възниква и проблем с операторите, които се отказват или остават без ресурси. Цензурата и защитните стени в интернет също могат да редуцират възлите.

Въпреки броя на участниците, съхранението на цялата история на блокчейна също е под въпрос. В случая с BTC е все още възможно да се изтегли информацията за всички транзакци, която е 260 GB. Но засега само един участник в мрежата пази цялата история на етериум (ETH).

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.